maanantai 11. marraskuuta 2019

Väärinymmärretty Fuengirola - käyttöohjeet Aurinkorannikon suomikohteelle


Meidän talvipakojen osalta saan ihan hirmuisen paljon aina viestejä siitä että "aah, kylläpä näyttää ihanalta" ja "voi että, vaikuttaa ihan paratiisilta tuo paikka". Fuengirolassa on ihan hirveän paljon hyviä puolia, mutta eihän tämä paikka nyt ihan suoraan paratiisi ole. Tai tavallaan kyllä on, jos sitä käyttää oikein, ja riippuu vähän mistä roikkuu. Joillekin tämä voi olla kaikin puolin parasta mitä maailmalla on tarjota. 

Minusta Fuengirolan suurin ongelma on, että se on monessa asiayhteydessä täysin väärin ymmärretty kohde, ja sillä on siksi ollut vähän jännähkö maine.

Älkääkä nyt ymmärtäkö väärin - kaikki se, mitä postailen vaikka instagramin storyihin on ihan täyttä totta. Vaikea se olisi niitä juttuja feikatakaan. Mutta Fugessa on myös paljon muuta kun kaikki se, mikä päätyy somesyötteeseeni.

Kuten kaikissa paikoissa tässäkin on puutteensa, mutta jotain hyvää koko Aurinkorannikossa on pakko olla, kun sinne niin paljon ihmisiä haluaa tulla viettämään talvea joka vuosi uudestaan ja uudestaan. Jotku pysyvästi. Eikä pelkästään Suomesta. Rantabulevardilla kuulee suomen lisäksi ruotsia, englantia, hollantia ja tanskaakin.

Tässäpä muutamia väitteitä, ja ajatuksia niistä.


1. Fuengirolassa on vain kännäileviä, punanaamaisia, suomalaisia eläkeläisiä. Se on suomalaisghetto Espanjassa.


Kuten missä tahansa paikassa, täällä on paitsi ihan normaalia arkea eläviä ihmisiä, myös niitä, joille päihteet ovat ongelma.

Fuengirolassa on vuosittain kasvava määrä työikäisiä ja perheitä, jotka elävät ihan normaalia arkea, mutta suotuisammissa olosuhteissa kuin Suomen talvi. Koska eläkeläisillä on sattuneesta syystä helpompi irtaantua kotimaansa velvotteista, heitäkin näkyy paljon, mutta pääosin he ovat hyväkuntoisia ja aktiivisia ihmisiä, jotka nauttivat elämästä auringon alla, kuten kaikki muutkin täällä olevat.

Kännäileviä turisteja ihan joka maasta näkee kuulemma eniten turistisesonkina, jolloin me emme ole täällä olleet. Vähän niinkun Kaivohuoneellakin on kesäisin ihan hirveä määrä ördääviä suomalaisia, aurinko ja lämpö saa aina nämä piirteet ihmisistä vahvistumaan - ollaan ulkona ja otetaan ehkä pari liikaakin.

Lähtökohtaisesti kännääviä ei ole näppituntumalta sen enempää kun Kallion baareissakaan. Itse valitset millä tavalla aikaasi vietät. Jos et koto-Suomessakaan istu vetämässä tequilaa aamuysiltä Roskapankissa, et ehkä täälläkään tee vastaavaa


.

2. Fuengirolassa pärjää pelkällä suomenkielellä


Tämä väittämä on osittain totta. Jos valitsee ravintolat ja liikkeet, missä asioi kielen mukaan, on täysin mahdollista selvitä täällä pelkällä suomenkielellä. Mitä nyt ehkä Malagan lentokentällä pitää jokunen sana osata ymmärtää muutakin. Kyllä, ummikot pärjäävät ulkomailla helposti jos tulevat Fugeen.

Toisaalta, paikkansa voi valita myös niin, ettei asioi suomeksi koskaan, jos se on joku itseistarkoitus olla puhumatta suomea. Tähän pätee vähän sama kun tuohon ykköskohtaan: voit ihan itse valita, minkälaisissa paikoissa vietät aikaasi.

Lisäksi voit valita, kenen kanssa haluat sosialisoida. Meidän tuttavapiiri koostuu täällä melkein vain muista suomalaisista perheistä, ja olemme siihen varsin tyytyväisiä arjessa. Emme tulleet etsimään täältä suurta eksotiikkaa ja uusia ulkomaalaisia ystäviä, vaikkei meillä heitä vastaan mitään olisikaan, päinvastoin. Nämä ihmiset vaan osuvat arjessa kohdille.

Kielitaitoa ja kansainvälistä kokemusta meillä on molemmilla, jälkimmäistä yli kymmenen vuoden ajalta, joten se ei olisi ongelma lainkaan.

3. Kaikki suomalaiset Fugessa on juntteja, eikä niiden kanssa kannata olla tekemisissä


On vaikea ottaa kantaa tähän väitteeseen, sillä junttiuden ja sen asteen määrittelee jokainen itse. Mikä minulle on junttia, ei ehkä ole sinulle tai toisinpäin. Fuengirolassa on kuitenkin varsin kirjava suomalaisyhteisö. Ihmisiä tulee vähän kaikenlaisilla taustoilla, vähän joka puolelta Suomea. Se mikä kaikkia yhdistää on yleensä se, että Suomi ja/tai Suomen ilmasto on koettu ahdistavaksi, ja on haluttu löytää joku vaihtoehto sille.

Äänestyskartta kertoo varmasti eri alueiden ideologiasta eniten, eli jos sen tiedon jaksaa kaivaa, löytyy ehkä jonkinlainen perusvire alueen ihmisistä.

Meistä muiden suomalaisten läsnäolo arkea eläessä on ollut vain ja ainoastaan positiivinen juttu, sillä vuoden maailmanympärimatkan kokemuksella jatkuva kulttuuritaustansa selittäminen sadoille eri ihmisille oli aika väsyttävää puuhaa. Täällä kontakti toiseen lähtee ihan eri tasolta jos vastapuolikin on suomalainen, kun kun voi olettaa tietävänsä suurin piirtein millainen tausta toisella ihmisellä on. Ainakin kaikki tietävät mikä on sauna, sisu, Suomen marraskuu, Mannerheim, Sauli Niinistö, Tarja Halonen ja #nevöfoget lätkäkulta -95.

Sitten toisaalta, haittaako se, vaikka joku olisikin vähän juntti?4. Fuengirola on loistava lomakohde


En ole koskaan ollut lomalla Fuengirolassa, joten en ole tästä ihan varma.

Olen elänyt täällä vain arkea, mutta toisaalta, täällä arki tuntuu ihan järjettömän hyvältä. Ilmasto on suotuisa, kaikki on lähellä ja välimatkat lyhyitä, sinun ei jatkuvasti tarvitse selitellä taustojasi ventovieraille ihmisille, jotka ei edes tiedä missä Suomi on, lapsillesi löytyy suomen- tai ruotsinkielinen koulu tai hoitopaikka, saat salmiakkia halutessasi suomikaupasta. Tai Juhlamokkaa, tai mitä nyt Suomesta koskaan kaipaatkaan.

Nämä eivät ehkä kuitenkaan ole niitä kriteereitä, jotka tekevät tästä hyvän lomapaikan. Nämä tekeävät Fugesta nimenomaan loistavan paikan elää arkea.

Ja sitähän me olemme tulleet tänne tekemään; elämään mukavampaa arkea. 

Käymme lähisalilla treenaamassa, asioimme kaupassa, näemme ennestään tuttuja suomalaisia kavereita, teemme ruokaa (myös) kotona, käymme kahviloissa, vietämme aikaa ulkona niin paljon kun mahdollista, harrastamme ja teemme mikroseikkailuja lähimaastoon.

Jos kaipaa helppoa ja aurinkoista kohdetta, eikä osaa kieliä, ja haluaa ehkä lähinnä vaan päästä lämpöön, Fuengirola voi olla aivan mainio kohde jo yksistään siihen.

Minä kehottaisin ehkä pitämään Fuengirolaa jonkinlaisena tukikohtana, jos viettäisin lomaa täällä. Täältä on lyhyt matka Andalusian ympäristössä oleviin sikahienoihin kohteisiin, kuten Ronda, Estepona, Granada, Sevilla, Sierra Nevada ja vaikka patikointipaikkoihin Caminito del Rey ja El Torcal de Antequera.
Fuengirola on paikka, joka on tarpeeksi iso, että täältä löytyy palveluita, mutta silti tarpeeksi pieni, että siellä itsessään ei tarvitse autoa, vaan kaikkialle pääsee kävellen. Aamupäivästä voi maata rannalla auringossa, ja kahden tunnin päästä voi olla Sierra Nevadan lumisilla rinteillä laskettelemassa.

Ja SE on Fuengirolan vahvuus.


5. Fuengirola on mieletön maisemiltaan


Jos tykkää ihanista auringonnousuista ja rannasta, Fuengirola on ihana. Rakastan tuijotella merelle, erityisesti kun aurinko alkaa nousemaan, ja taivaanranta värjääntyy upeilla väreillä.

Arkkitehtuuria ja pittoreskejä kyliä arvostavalle Fuengirola on varmasti kauhistus. Rakennuskanta täällä sijoittuu näppituntumalta noin 60- ja 80-luvulle ja sen välimaastoon. Laatikkomaisia talojahan täällä pääasiassa, ei kamalan kauniita.

Toisaalta, kun istuu rannalla, jota on 7 km verran, eikä katso taakseen, ei rakennuksetkaan niin häiritse. Lisäksi niiden taustalle nousee jylhät, huikeat Mijasin vuoret. Viimeeksi tänään huokailin rannalla että onpa kerrassaan ihanaa istua katsomassa näitä näkymiä täällä.


Fuengirolan lähimaastoista löytyy sen sijan silmäkarkkia vaikka ja kuinka. 15 minuutin ajomatkan päässä on Mijasin kylä, joka itsessään on jo hurmaava, ja josta aukeavat hurmaavat maisemat rannikon ylle.

Samoin Benalmadena pueblo on varsin samanhenkinen. Ihan Fuengirolan vanhassa keskustassakin on kauniita kujia ja taloja, joissa on vähän sellaista vanhan kaupungin henkeä.

Kauneus on myös katsojan silmässä. Eiväthän ne talot Suomessakaan erityisen kauniita ole, erityisesti harmaassa säässä.

6. Fuengirolassa ei varmaan ole mitään tekemistä


Riippuu vähän, minkä kokee tekemiseksi. Ihan ensimmäisenä voi aloittaa siitä, että kävelee 7 km pitkän rantabulevardin päästä päähän.

Sitten voi vaikka tehdä saman kävellen rantaviivaa pitkin, koska se on tosi paljon rankempaa. Sen jälkeen voi käydä testaamassa vaikka alkuunsa kaikkia mahdollisia tapaspaikkoja mitä on tarjolla, Tai ihan vaan muita ravintoloita.


Tai sitten voi vaikka vetää rannalla ihan oman kehonpainotreenin. Suomalaisille on tarjolla vaikka ja mitä aktiviteetteja omalla kielellään Sofia-opistossa. Lisäksi monet salit tarjoavat paljon treenitunteja, ja esimerkiksi joogastudio rantajoogaa.

Kesäisin on paljon vesipuistoja auki, ja sitten on vaikkapa minigolfratoja. Tai mikset menisi pelaamaan kierroksen golfia tai frisbeegolfia, jolle on ihan oma rata?
Mijasin vuorille voi patikoida Los Pacosin -kaupunginosasta, siinä menee mukavasti vaikka koko päivä.

Lapset voivat leikkiä kymmenissä eri leikkipuistoissa, ja vanhemmat nauttia samalla puistossa olevassa kahvilassa joko kahvia, tai vaikka lasin viiniä tai olutta. Täällä ei mikään laki moista kiellä.


Lähimaastossa riittää myös tarjontaa; maastopyöräilyä, kiipeilyä, museoita, taidenäyttelyitä, kauniita puistoja, suppailua, delfiiniristeilyjä, jalkapalloa, rullakiekkoa ja ihan vaikka ja mitä.

Enemmän on ehkä kiinni siitä, mitkä ovat omat mieltymykset ja mihin aikansa haluaa käyttää.


7. Fuengirolassa on vain huonoja suomituristiravintoloita ja kamalia hotelleja


Ravintoloita ja kahviloita löytyy täältä joka lähtöön. On sellaisia ei ihan minun makuun olevia, mutta sitten on aivan järjettömän hyviä paikkoja. Kaikkihan riippuu tässäkin mieltymyksistä.

Käymme kohtuullisen usein esimerkiksi GoGreen! -kahvilassa, jonka smoothiebowleja ja sandwichejä rakastamme kaikki tässä perheessä. Lisäksin meidän lempparikärjessä on mm. intialais-mexicolainen Sizzler ja libanonilainen Mezzanotte.

Vähän vähemmän käymme sellaisissa paikoissa, jotka tarjoavat suomiruokaa, mutta jos mieli tekisi vaikka poronkäristystä ja sitä olisi tarjolla, miksei?

Täältä löytyy siis ihan jokaiseen makuun ja lähtöön ravintoloita. Rannan kalaravintolat saavat monasti kehuja.

Mitä tulee hotelleihin, emme ole niissä juurikaan yöpyneet. Talviaikaan monet kaipaavat lämmitettyä uima-allasta, ja vain ja ainoastaan PYRistä ja Stella Mariksesta löytyy sellaiset. Niistä olemme pari kertaa ottaneet huoneen ihan vaan sitä varten, että pääsemme lämmitettyyn altaaseen uimaan.

Huoneet ovat... no, ehkä parhaat päivänsä nähneet noin 20 vuotta sitten.

Ilmeisesti täältä löytyy ihan mukavia hotelleja, mutta aika monet ovat rakennettu espanjastandardein, ja esimerkiksi äänieristys jättää toivomisen varaa. Melkein suosittelisin katsomaan myös, mitä esimerkiksi AirBnb'llä on tarjottavaa.

Sen jälkeen kun viime talvena saavuimme tänne talvehtimaan, olen ihmetellyt sitä, miksi Fuengirolalla on monelle niin huono kaiku. Tai tiedänhän minä sen - pitkällä aikavälillä on rakennettu mielikuvaa siitä, että tänne tulevat rassukat, joille halpa viina auringon alla on se tärkein juttu.

Todellisuus on kuitenkin ihan jotain muuta: lähistöltä löytyy huikeita kohteita, jonne ajaa 15 min - 2 h. Ketään ei pakoteta olemaan muiden suomalaisten kanssa viinaa kittaamassa, ellei niin itse halua, vaikka varmasti sellainen porukka halutessa löytyy. Niin löytyy mistä tahansa.Tänä vuonna Aurinkorannikolla on kuulemma enemmän työpaikkoja suomalaisille tarjolla, kun mitä tulijoita on. Suomalainen koulu varattiin viidessä minuutissa täyteen kun ilmoittautuminen aukesi. Iso osa hakijoista ei saanut paikkaa.

Ja vaikka Fuge ei kohteena varmasti sovi kaikille, varsinkin jos sitä katsoo vain lomalasien läpi ja kaipaa suurta eksotiikka, haluaisin painottaa sitä, että moni lähtee tänne nimenomaan helposti järjestettävän, jouhevan ja aurinkoisemman arjen perässä, erityisesti jos mukana matkassa on perhe ja lapsia.

Ainakin siihen käyttötarkoitukseen Fuengirola on mitä parhain paikka lähteä. Ja huomattavasti mukavampi kuin marraskuun pimeä Suomi.Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

30 kommenttia:

 1. Mulla siis tekee ihan fyysisesti kipeää lukea tää postaus <3
  Vaikka ei Fugessa asuttukaan niin silti eka syksy vähään aikaan ilman Aurinkorannikkoa enkä tiedä koska pääsee takaisin... ihan hirveää. Se on kyllä ihanaa aluetta ja niin paljon tekemistä, nähtävää ja koettavaa... En kestä. Pakko alkaa säästää johonkin kakkosasuntoon, hitto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä hyvä ystävä kakkkosasuntoa ala säästää, tule tänne vuokralle, vuokravälittäjiä on aika monta. Hyvällä onnella saa kivan asunnon ja pääsee nauttimaan melkein kesäisestä säästä ja mukavien ihmisten seurasta noin vaan. Fuge on hyvä talvikohde, viikk
   o sitten oli vielä illalla +22C, nyt vähän kylmempi - väliaikaisesti.

   Poista
  2. Meilläkin odotettiin lokakuun vesisateissa tänne tuloa kuin kuuta nousevaa, ja kuulumisten perusteella marraskuu ei ole sekään ollut Suomessa mikään mieltä ylentävä. Eli ymmärrän täysin kaipuun tänne.

   Kakkosasunnon helppous kyllä houkuttelisi - tämä muuttorumba ja asuntojen etsiminen on kuitenkin omanlaisensa urakka, ja on ihana ajatus jos voisi vaan tulla ja mennä kuten haluaa, ilman sen kummempaa säätämistä. Tosin, kuten Ellen totesi niin vuokra-asuntojahan täältä kyllä löytyy pilvin ja pimein, joten täytyy kuitenkin olla kiitollinen tähän nykytilanteeseen, että on ylipäätään mahdollisuus viettää talvensa näin :)

   Poista
 2. E R I T T Ä I N hyvä kirjoitus! Se, mitä täällä eläessä on huomannut, on se, että täältä löytyy vähän jokaiselle jotakin ja se on erinomaista.
  Täällä on tukiverkostoa ja sen reunaa tuttua ja turvallista haluaville - monella kielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, se on juurikin näin ♥
   Omilla valinnoilla voi päättää minne hakeutuu, mitä tekee ja millä kielellä, ja vaihtoehtojen runsaus on huikea. Ja ihmiset ovat järjestään ystävällisiä ja avuliaita, kun uskaltaa vain avata suunsa ja kysyä.

   Poista
 3. Fuge- tuhat kertaa mainettaan parempi! Hyvä kirjoitus oli,ja niin todenperäinen. Fuge on just sitä. PISTE!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥
   Jospa tämä paikan kyseenalainen mainekin tästä vielä puhdistuisi.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus👍.Samaa mieltä Fugesta. Erittäin hyvä tukikohta päivä- ja pidemmillekin retkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, etenkin tukikohtana toimii aivan loistavasti! Vaikka paljon ehdittiin viime talvenakin reissata, niin lähialueella on vielä monta helmeä odottamassa löytämistään :)

   Poista
 5. Huomenta pimeästä Suomi aamusta.Olimme eka kertaa lomalla Fuengirolassa ja..Humalaisia suomalaisia,kuin mitään muitakaan örveltäjiä ei näkynyt koko reissulla.Lämmintä säätä ,ajoittain hieman raitistakin tuulta .Sää kuitenkin kohdillaan .Ihana paikka ja paljon eri kansalaisuuksia nauttimassa elämästä. todella avartava ja todellinen kuvaus fuengirolan talvesta ja siellä elämisestä.Asenne kohdalleen ,maailma on yhteinen.Tulkaa te Suomeen kaikki tästä lumesta nauttivat .siinäkin on ihanuutensa ja hyviä puolia kaunis lumimaisema ja huurteiset puut..Minä taas nautin auringosta ja valosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo elämästä nauttiminen on se, mikä kuvastaa erinomaisesti paikan henkeä. Tietyistä paikoista toki löytyy myös niitä baareissa aikaansa viettäviä, mutta niinhän niitä toisaalta löytyy kaikkialta.

   Suomen talvi on mahtava silloin kun on kunnolla lunta ja valoisaa, mutta etenkin Etelä-Suomessa ne päivät tahtovat olla aika harvassa. Itsekin mieluummin kävelen rantabulevardilla ja nautin auringosta kuin odotan noita kauniita talvipäiviä Suomessa, mutta tämä on vain meidän valintamme ja tapamme olla ja elää :)

   Poista
 6. Kiitos ihanasta kirjoituksesta! Pääsin hetkeksi mielessäni kulkemaan lastenlasten kanssa noita maisemia paeten pääni sisällä tätä Suomen marraskuuta. Kuinka paljon odotakaan mahdollisuutta päästä sinne talveksi! Joskus minäkin olen siellä vielä! Ihanaa loppuvuotta kaikille Espanjan lämmön puraisemille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! ♥
   Mahtavaa, jos pääsit tämän kautta elämään pienen hetken Espanjan lämpöä, ja toivottavasti tiesi vie tänne ihan oikeastikin :)

   Poista
 7. HYVÄ OLI KIRJOITUKSESI. Itse asuin pari vuotta sitten siinä Gibraltarin vieressä La Lineassa n. 6kk. Meno oli vähän erilaista. Ei turisteja. Hukassa on jos et puhu yhtään espanjaa. Aina voi kyllä pelastautua Gibraltarille jossa englantilaisempi meno (ja hinnat). Lanko asunut jo useita talvia Fugen takana vuorilla josta saa edukkaammin ihan taloja vuokralle ja bussit kulkee. Sinne suunnitelma itelläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fuge ja etenkin Los Boliches ja Los Pacos ovat suomalaisten keskittymiä, mutta ei tästäkään tosiaan kauas tarvitse lähteä, että suomi ja englanti käyvät tarpeettomiksi. Meillä lähinnä arjen helppous määrää sen, missä pyritään asumaan, mutta kyllähän sen tosiaan huomaa siinä, että asuntojen hinnat alkavat tippumaan aika nopeasti jo muutaman kilometrin päässä.

   Mutta katsotaan, mistä sitä tulevaisuudessa vielä itsensä löytääkään :)

   Poista
 8. Vielää viisi vuotta sitten ajatukseni Espanjasta olivat hyvin nuivat. Kävimme harvakseltaan kun oli lähes pakko, koska siellä on yli 30 v sitten hankittu pieni asunto. Matkustamisintomme suuntautuivat aivan muihin maisemiin.
  Iän karttuessa arvostus aurinkorannikkoa kohtaan noussut huimasti. Nyt arvostaa elämisen ja olemisen helppoutta, mutta kuitenkin elämässä täytyy olla tekemisen makua.
  Jo pelkästään se, että voi kävellä pelkäämättä liukastumista jäällä, on jo arvo sinällään. Ihan tekee mieli pyytää anteeksi Fuengirolalta, että minäkin osaltani aivan aiheettomasti ylenkatsoin kaupunkia ja vasta nyt näen, miten loistava paikka viettää siellä muutama pakkaskuukausi eli ensimäisen kerran yhtäjaksoisesti nyt kuusi viikkoa, tästä se alkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mielenkiintoinen historia! 30v sitten asuntojen hinnat lienevät olleet vähintäänkin maltilliset :)
   Mutta tottahan se on, että eri ikäisenä sitä arvostaa erilaisia asioita. Arjen ja elämisen helppous tuntuu näin ruuhkavuosia eläessäkin luksukselta, ja on auringon ja valon lisäksi se syy, miksi mekin täällä olemme.
   Mahtavaa, että olet onnistunut kääntämään mielipiteesi ja katsot Aurinkorannikkoa uusin silmin, ja mukavia hetkiä talvipakoosi!

   Poista
 9. Miksi täytyy mennä aina samaan paikkaan lomalle ja kun tietää että siellä täynnä suomalaisia niin miksi sinne mennään kun on muitakin kohteita muissa kohteissa ei niin paljoo suomalaisia eikö juomista erikoista että kommenteissa vaan haukutaan Fueta itse käynyt siellä jo silloin kun suomalaisia ei ollut eikä muutakaan häiriötä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on kiertänyt maapalloa ristiin rastiin matkustamisen intohimon vuosina, yksinkertaisesti tuntuu hyvältä ettei tarvitse nähdä niin kauheasti vaivaa. Ja eteläinen pallonpuolisko on jo liian kuuma minulle eläkeläiselle.

   Poista
  2. Lomakohteenahan meillä ei tästä ole kokemuksia, kuten tekstissäkin todettiin. Mutta allekirjoitan kyllä täysin sen, että jos lomaltaan hakee eksotiikkaa ja autenttisuutta ja jotain paikkaa, missä ei törmää kännisiin tai selviinkään suomalaisiin, niin sitten ei kannata ehkä tänne tulla. Riippuu niin paljon siitä, mitä lomaltaan odottaa, ja millaiseen lomaan on mahdollisuuksia.

   Lomat lomana ja arki arkena. Kaikelle on paikkansa, ja vaihtoehtoja löytyy loputtomasti.

   Poista
 10. Kymmenen vuotta Fuengirolassa asuttu tyytyväisinä talvikaudet. Ennen matkusteltiin muualle nyt on ihanaa kun ei tarvitse. Espanja on niin suuri ja rikas kulttuurimaa, jossa nähtävää ja koettavaa on enemmän kuin koskaan ehdimme käydä katsomassa.Fuengirolasta pääsee kätevästi Malagaan, Madridiin, Sevillaan Cordobaan, Granadaan ja saarille. Eläkeläisille on edulliset matkaliput yms etuja. Paljon konsertteja, teatteria kuntosaleja yms...kyllä viihdytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikelle on aikansa ja paikkansa! Hienoa, että olette selkeästi löytäneet oman tavan olla ja elää. Lähikohteita täältä löytyy todella paljon ja moneen makuun, niissä riittää meilläkin vielä koluttavaa pitkäksi aikaa. Tuntuu, että yhden talven aikana ehdimme vasta raapaista pintaa :)

   Poista
 11. Fuengirolan naapurissa on huimasti kauniimpi, puhtaampi, turvallisempi, edullisempi ja espanjalaisempi Torremolinos ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torremolinos ei viime talvena meitä erityisesti säväyttänyt parin lyhyen visiitin aikana, mutta ehkäpä annamme sille vielä uuden mahdollisuuden. Niin paljon paikkoja, niin vähän aikaa!
   ...ja mitä kyseenalaisesta maineesta puhutaan, niin ei taida Torremolinos paljoa Fugelle hävitä :D Mutta ei anneta sen häiritä!

   Poista
 12. Fuengirola on ihan loistava paikka lomailla, kunhan tosiaan välttelee suomalaista yhteisöä ja suomalaisia ravintoloita ja baareja. Moni suomalainen työikäinen muuttaa Espanjaan siksi, että Suomessa on tyrinyt uransa, esim. sairaanhoitaja jäänyt huumeista kiinni tai on kerätty kasa maksuhäiriöitä, ja Espanjassa nuo eivät niin haittaa kuin Suomessa. Eli ne Fugen työikäisetkin suomalaiset ovat usein sieltä kehnomman elämänhallinnan skaalan alapäästä, ei toki kaikki, mutta valtaosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisiakin täältä varmasti löytyy, mutta onhan sekin toisaalta hienoa jos ovat täältä löytäneet uuden mahdollisuuden ja päässeet töihin. Mutta tosiaan, ihmisiä täältä löytyy joka lähtöön, kuten melkeinpä mistä tahansa.

   Omien kokemusten mukaan olen täällä pääsääntöisesti kuitenkin törmännyt ihan kunnon kansalaisiin enkä ole kokenut tarpeelliseksi vältellä suomalaista yhteisöä tai edes suomalaisia ravintoloita, mutta kyllä täältä löytyy sellaisiakin baareja, jotka eivät houkuttele vähääkään. Mutta toisaalta, niin löytyy Kalliostakin :)

   Poista
 13. Lämpöä kehuttiin, mutta kuumuudesta ja helteestä en huomannut mainintaa. Kun jopa Suomessakin on kesähelteillä tukahtua, niin miten lie siellä Fugessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällähän täällä onkin aivan eri meininki, hellettä riittää isompiinkin tarpeisiin. Meillä ei kuitenkaan ole omakohtaisia kokemuksia kuin talvesta täällä, joten en osaa sanoa miten tukalaksi olo täällä kesällä muodostuu. Silloin olemme mieluummin Saimaalla veneilemässä :)

   Poista
 14. missäpäin on tuo kuvissa oleva huikea leikkipaikka?

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!