torstai 1. lokakuuta 2015

Grand Canyonin sinfoniaJokainen kokee sen eri tavoin. Näkee sen eri tavoin, kuulee sen eri tavoin. Sillä on yhtä monta tarinaa kun on kulkijaakin.


2 miljardin vuoden aikana tarinoita on ehtinyt kertyä. Tämä on vain yksi niiden joukossa.
Grand Canyon on antanut elämän monelle, hyväillyt miljoonia sieluja kauneudellaan, karheudellaan. Ottanut omakseen monen, päästämättä koskaan pois.

Kuulin siitä vain osan, suhisevat siivet, rahisevat kivet sen pölyisillä poluilla. Kaukaa kuuluvan veden vaimean solinan. Näin sen ylle auringon nousevan.
Ja sitten laskevan.
Minä haluaisin nähdä sen kanjonien tasalta, kuunnella suhinaa sen kohisevan kosken sisällä, meloen siellä keskellä sen kaikki 277 mailia. Colorado River päästä päähän. Nähdä sen koko mahtavuuden.
Joskus vielä aion tehdä sen. Meloa sen. Kokea sen.

Kuulla sen koko sinfonian.


 • Grand Canyon on yksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä.
 • Grand Canyonin kansallispuisto kattaa valtaosan massiivisesta kanjonista, ja autokohtainen 30 dollarin sisäänpääsymaksu on voimassa seitsemän päivää.
 • Kansallispuiston pinta-ala on 4926km2, eli se on noin 23 kertaa Helsingin kokoinen.
 • Alueella on useita, eritasoisia vaellusreittejä. Lyhyimmillä voi ihastella kanjonia reunalta käsin, kun taas pidemmät, useamman päivän mittaiset reitit vievät pohjalle ja takaisin. Kanjonin halki kulkevalla Colorado Riverillä tehdään pari viikkoa kestäviä melontaretkiä.
 • Kanjoni on niin syvä, että sieltä löytyvät kaikki Yhdysvaltain ilmastovyöhykkeet tropiikkia lukuun ottamatta.
 • Jos ei ole varaa käydä helikopterilennolla, niin National Geographic Visitor Centerissä näytetään huikean hieno IMAX-leffa, jossa pääsee tunnelmaan.
 • Anna kanjonille reilusti aikaa. Se näyttää erilaisia puolia aikaisin aamusta, päivällä, ja myöhempään illalla. Pari tuntia on liian vähän.

59 kommenttia:

 1. Huikeaa.. muistoja vuosien takaa, kun istua nakotin Namibiassa tuntitolkulla. Fish River Canyon, se maailman toiseksi suurin. Ja lumosi täysin. Aurinko laski ja kuski hoputti, että pitää lähteä, muttei ois millään malttanut <3

  VastaaPoista
 2. Huikeaa.. muistoja vuosien takaa, kun istua nakotin Namibiassa tuntitolkulla. Fish River Canyon, se maailman toiseksi suurin. Ja lumosi täysin. Aurinko laski ja kuski hoputti, että pitää lähteä, muttei ois millään malttanut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en oikein ole koskaan uskonut että nämä kanjonit oisivat todellakin NÄIN hienoja. Aivan käsittämättömiä!

   Ei kuulosta hassumalta tuo Fish River Canyonkaan. ♥

   Poista
 3. Timanttinen paikka <3 Omaa kokemusta ja kuvia vielä sulatellen...
  Tsemppiä muuten tuohon melontahaaveeseen! Kuulostaa ihan huikealta. Mulla olis haaveena telttailla ja ratsastaa tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä menee kyllä oma hetkensä että saa koko sen komeuden ja kauneuden sulatettua. Tai ehkä se ei sula koskaan, ja se on tarkoituskin. NIIIIIN hieno mesta!

   Ratsastaminenkaan ei kuulostaa hassumalta, mutta hevoset ei ole oikein mun juttu, joten pitäydytään tossa melonnassa! :) Ihanaa kun tekin ehditte tuonne! ♥

   Poista
 4. Ai jumankekka on upeita kuvia! Samoin kuin gatinha tuossa yllä, täällä ollaan Fish River Canyonin lumoamina, ja kyllä jo silloin ajateltiin, että tuo maailman suurin pitää myös kokea ennemmin kuin myöhemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tänne kyllä ehdottomasti, ja mekin halutaan uudestaan. Tänne tarttee kunnolla aikaa jos aikoo saada kaiken irti. Tää vuorokausi oli ihan vaan pieni pintaraapaisu, ja sekin oli jo niiiiiiiiin siistiä. ♥

   Poista
 5. Olen ollut kaksi kertaa siellä ja helikopterilennollakin ollut, niin kyllä se joka kerta hämmästyttää valtavuudellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli valitettavasti vähän tämän matkan budjetin ulkopuolella, mutta tänne on pakko päästä joskus uudelleen. Sitten toivottavasti erilaisilla mahdollisuuksilla.

   Aivan käsittämätön paikka. ♥

   Poista
 6. En liiemmin ole koskaan hinkunut jenkkeihin, mutta tiettyjä juttuja haluaisin aivan mielipuolisesti käydä näkemässä, ja tämä on yksi niistä. Anoppi on tuolla juuri parhaillaan, ja kateeksi käy. Auringonlaskun ihastelu tuolla olisi varmasti jotain aivan huikeaa. Joku kirjoitti vähän aikaa sitten käyneensä tuolla helikopterilla, ja sekin voisi olla aika hieno kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se oli tuo Ramin juttu, johon linkattiinkin tuolta infoboksista. :)

   Meilläkään ei aiemmin jenkkilät ole olleet kovinkaan korkealla listalla, mutta tämän kierroksen jälkeen haluan tänne uudestaa, tekemään ja näkemään ihan hurjasti lisää. Grand Canyon on aivan käsittämätön! Ja tämä on aivan käsittämätön maa!

   Poista
 7. Melontaretki kuulostaa hyvältä, samoin jokin helikopterilento. Olen ollut kuvitelmassa, että kanjonia tuijotellaan vain reunalta, mikä ei kuulosta kovinkaan kaksiselta syyltä matkustaa sinne asti, etenkin kun on nähnyt paljon syvempiäkin kanjoneita. Samoin, on ideaa siinä, että siellä on eri vuorokaudenaikoina, ehkäpä jopa eri vuodenaikoinakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reunalta sitä useimmat vierailijat varmaan ihmettelevätkin, ja sieltä käsin kanjonin mittakaavasta saa kyllä oikein hyvän käsityksen. Toisaalta, vasta kun laskeutuu kanjonin reunan alapuolelle, alkaa hahmottaa että miten pitkä matka sinne alas oikeastaan onkaan, ja mitä kaikkea siihen välimaastoon mahtuu. Melominen ja helikopterilennot kyllä kiinnostavat, mutta tähän niitä ei saanut sovitettua. Onpahan ainakin hyvä syy palata ajan kanssa!

   Poista
 8. Ihana postaus ja arvoinen kohteelleen. Viime aikoina on minustakin tuntunut siltä, että haluaisin lähteä tuonne uudelleen. Aika tarkalleen on nyt vuosi siitä kun pääsimme kanjonilla ekaa kertaa vierailemaan. Haaveet on tehty toteutettaviksi, ehkäpä pääset sinne jokin kerta melomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä vain jokin kummallinen vetovoima on, niin huikeasta paikasta on kyse! Haaveiden toteuttamisesta tässä on jonkin verran tullut jo kokemustakin vuoden mittaan, joten en pitäisi aivan mahdottomana sitäkään ajatusta että tulen tuolta itseni vielä veneen kyydistä löytämään :D

   Poista
 9. Tämäpä oli runollinen lähestymistapa Grand Canyoniin, mutta on se kieltämättä vaikuttava.
  Me valitsimme sekä helikopterilennon (linkki lyhyeen videoon jutussamme) että tuon iMaxin, mutta muuten itse kanjonilla aikaa meillä oli, tietysti, turhan vähän - kuten totesit, tuota kannattaisi yrittää nähdä monessa valossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helikopterilennolla ehtii varmasti toisaalta nähdä enemmän, mutta tällaisen päivän mittaisen visiitin perusteella jäi tunne, että tämähän oli vasta pintaraapaisu. Siellä se on pari miljardia vuotta kuitenkin jököttänyt, joten eiköhän tuonne vielä toisenkin kerran ehdi ennen kuin se katoaa.

   Poista
 10. Kaunis kirjoitus ja upeat kuvat. Erityisesti aamun ja illan valoa sieltä olisi upeaa metsästää. Ehkä jonain päivänä... Ja mielettömältä kuulostaa myös melontaretki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit muuttuvat siellä upeasti päivän mittaan (ja tietysti päivästä riippuen myös), eli aikaa kannattaa varata! Melontaretkeä odotellessa :)

   Poista
 11. Onhan se hieno! Itselleni jäi vähän huono maku, koska mitoitimme reissun liian tiukaksi. Tuolla olisi pitänyt ehdottomasti yöpyä, jotta olisi voinut nähdä kanjonin kaikissa valoissa ja varjoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on! Yöpyminen lähistöllä olisi kyllä suotavaa. Meillä oli tällä kertaa majapaikka Flagstaffissa puolentoista tunnin ajomatkan päässä, eli auringonnousua ajatellen oli sitten herätyskin sen mukainen...

   Poista
 12. Ihana postaus! Koskaan en ole käynyt, mutta yksi niistä paikoista, jonne ehdottomasti päästävä! Ja mieluiten juuri helikopterin kyytiin! Ja aivan ihana tuo teidän tatuointi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voi kyllä suositella aivan varauksetta, eli pidä ihmeessä jatkossakin bucket listillä! Helikopteri tai ei, aivan varmasti sävähdyttää :) Ja kiitoksia, tatuointi on meidänkin mielestä aika <3 !

   Poista
 13. Koska kuvat eivät koskaan tee oikeutta millekään luontopaikalle, voin vain kuvitella, miten upeaa kanjonilla oikeasti on. Kuvissakin pääsee jo hyvin tunnelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka meillä sinänsä erinomainen kamera onkin, niin todella monen maiseman edessä ollaan jouduttu toteamaan että sitä ei kuitenkaan saa ikuistettua siten että tekisi oikeutta. Grand Canyon on kuitenkin todellakin niin mahtava, että kuvistakin saa jo aavistuksen millaisesta paikasta on kyse :)

   Poista
 14. Upeita kuvia, joista eri vuorokaudenaikojen tunnelmat välittyvät kivasti! :) Kyllähän tuo kanjoni kerran elämässä on ainakin nähtävä. Samoin monia muita jenkkilän luonnonnähtävyyksiä tekisi kovasti mieli koluamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenkeissä on aivan huikean hienoja luontokohteita tämän Grand Canyonin lisäksi! Meiltä on tulossa vielä Yosemitesta juttuja. Niin, ja tietysti Floridasta, mutta ne ei ole ihan niin luontokohteita. :)

   Poista
 15. Onko klassisempaa matkakohdetta kuin Grand Canyon?! Pakko päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooma saattaa ehkä olla. Mutta kannattaa pitää bucket listallaan, tämä on mahtava. ♥

   Poista
 16. Grand Canyon on kyllä ehdottomasti sillä listalla jonne on joskus päästä. Niin mielettömän näköistä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mieletön paikka, pidä se siellä listalla. ♥ Ja ota kunnon budjetti mukaan!

   Poista
 17. Kaunista, sekä tarina että kuvat. Olin ajatellut, että tämä on niitä kohteita, jossa riittää kun sen on vaan nähnyt. Mutta tämän kirjoituksen myötä tajusin, että Grand Canyon täytyy oikeasti elää ja kokea.
  (Taisi sydän jättää yhden lyönnin väliin kun näin kuvan Miikasta jyrkänteen reunalla. HUI!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin elänyt jotenkin ihan samanlaisessa uskomuksessa. Onneksi meillä oli tuo kokonainen päivä aikaisesta aamusta iltamyöhään. Mutta iski paha kipinä. Tuonne on pakko päästä vielä melomaan joskus.

   Maisemat olivat kyllä välillä todella HUI!kaisevan hurjat. Pienellä päiväpatikoinnilla sai pitää tytärtä kovasti kädestä kiinni.

   Poista
 18. Aivan huikeat kuvat ja ihanan runollinen, vähän haikeakin postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on sellainen ettei siitä varmaan mitenkään muunlaisia kuvia saakkaan. :)

   Poista
 19. Grand Canyon on ollut haaveena niin pitkään kuin muistan, juuri tällaisena kokemuksena eri vuorokauden aikojen valossa nähtynä.
  Kiitos upeasta kuvamatkasta, tämä täytyy päästä vielä paikan päällä kokemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Mia, ja toivottavasti pääset sen joskus kokemaankin! Kannattaa varata aikaa useampi päivä, patikkakamat nyt ainakin ja murua rinnan alle, ja lähteä tutkimaan sitä muualtakin kun vain korkeuksista.

   Poista
 20. Ei tuon mestan kokoa voi ihmisjärjellä ymmärtää, kun ei ole käynyt. *lisää bucket listille*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä todella oikein ymmärrä mistään kuvista ennen kuin sen on kokenut. En uskonut enää tässä vaiheessa matkaa hämmästyväni yhtään mistään, mutta väärin kävin. Ja huolimatta siitä että ollaan tuolla käyty, se säilyy edelleen bucket listillä.

   Poista
 21. Grand Canyon täytyy ehdottomasti tässä elämässä vielä nähdä.
  Kun kuvatkin ovat noin upeita, on se varmasti ihan huikea paikanpäältä nähtynä!

  VastaaPoista
 22. Tuonne vielä joskus haluan kanootin kanssa ja useaksi päiväksi rentoutumaan. Silmänruokaa! Nämä kuvatkin ihan laulaa <3 Super kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä kanootin kanssa joutuu sitten menemään sellaisia white water -rafting tyyppisiä etappeja myös, että ihan pelkkää rentoutumista se ei välttämättä ole. Mutta vaikuttaa niin mahtavalta kokemukselta että haluan sen ehdottomasti tehdä. ♥

   Poista
 23. Kiitokset Info-laatikon linkityksestä helikopterijuttuun!

  Katsoin muutama viikko sitten televisiosta Grand Canyonin salaisista ja vaikeakulkuisten matkojen päässä olevista vesiputouksista - ja olin aivan myyty. En muista mistä olisin innostunut viimeksi niin paljon. Tässä on ainakin joku järjestetty retki Havasu Fallsille - ei ihan halvimmasta päästä, mutta maisemat Grand Canyonin pohjalla on kyllä ainutlaatuiset :-) http://www.wildlandtrekking.com/havasu-falls/havasupai-3-day.html

  Eli Grand Canyon itselle helikopterilla nähty ilmasta käsin, seuraavaksi sitten patikoimaan pohjalle - mielettömän upea alue!

  P.S. Sellainen vinkki postauksen lukijoille, että jos lentää Las Vegasiin idästä päin, niin Grand Canyonin yllä kannattaa olla ikkunapaikka koneessa ja varmimmin oikealla puolella konetta - näkee samalla The Stripin kun kone laskeutuu Las Vegasiin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin katsomassa myös parikin elokuvaa tuolla niissä centereissä, ja sitten se IMAX - ja olin ihan suoraan sitä mieltä että tuon haluan tulla joskus tekemään uudestaan. Ihan tajuttoman näköisiä. Ehkä pitäis alkaa suunnittelemaan jotain suomalaisten matkabloggaajien yhteismatkaa tuonne. :)

   Hyvä vinkki muuten tuo lentokoneeseen! Meillä kävi tsägä ja istuttiin Denverin lennolla juuri oikealla puolellla maisemien kannalta. :)

   Poista
  2. Siinäpä olisi vasta hyvä yhteisreissu bloggaajille :-)

   Poista
 24. Huhhuh, nuo maisemat ovat kyllä niin mykistäviä! Itse olin Vegasin reissulla käymässä myös kanjonilla helikopterilla ja se on kyllä jäänyt ikuisesti mieleen! Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä paikkaa lienee mahdotonta unohtaa, sen verran mykistävästä kokemuksesta on kyse!

   Poista
 25. Grand Canyon on todellakin upee! Sitä ei pysty käsittämään, jos ei siellä käy. Vaikka upeita kuvia olette kyllä onnistuneet taltioimaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo ihan varma että sen käsittää vaikka olis käynytkin :D Mutta kiitoksia, upeaa saada kehuja huipputaitavalta kuvaajalta!

   Poista
 26. Siis jestas, miten vaikuttavat nuo näkymät ovatkaan - paljon huikeammat mitä olisin uskaltanut kuvitellakaan! PS: Noi käytännön vinkit on aina ihan mahtavia - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä meidänkin huikaisukynnyksen ylitti kirkkaasti! Ja eipä kestä kiittää, hienoa jos vinkeistä oli hyötyä :)

   Poista
 27. Aivan huikeita kuvia! Nolottaa myöntää, mutten ole aimmin tajunnut, mien monipuolisesta ja jättimäisestä luonnonihmeestä on kysymys. Parin viikon melontareissu kuulostaa fyysisesti tosi haastavalta (joskin upealta!) mutta patikoimaan tuonne on joskus ainakin päästävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös jotenkin yksipuolinen kuva koko paikasta, ja se todellakin pääsi yllättämään positiivisesti. Ja mikä siinä melontareissussa nyt rankkaa olisi, virtahan siellä kuljettaa eteenpäin! Välillä vähän jotain kiviä väistellään.

   Poista
 28. Niin kaunis postaus ja teksti, että tuli ihan kylmät väreet! Teidän viimeaikaiset kuvat täältä on nostanut mulla pahan matkakuumeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakuumeen nostattaminen matkabloggaaille ei taida olla hirveän vaikea rasti! :D Mutta Grand Canyon on ehdottomasti sellainen paikka minne kannattaa suunnitella menevänsä edes kerran elämässä, ja mieluiten ajan kanssa. Ihan huikeaa. ♥

   Poista
 29. Mäkin olen miettinyt tuota koskenlaskua Grand Canyonin läpi. Pitänee ruveta tutkimaan niitä arvontoja. Lehdessä nimittäin luki, että tuonne joutuu "jonottamaan" keskimäärin yli 10 vuotta, koska arvontajärjestelmä suosii niitä, jotka ovat jonottaneet pisimpään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, totahan ei tullut lainkaan edes ajatelleeksi, ajattelin että se on sellainen taalat tiskiin ja menoksi -tyyppinen juttu. Pitääkin tuosta vähän ottaa tarkemmin selvää ja pistää nimi listalle..

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!