perjantai 7. kesäkuuta 2019

Lounaalla 14 ruokalajia, Michelintähtiä, vauva ja 317 euroa - Marqués de Riscalin luksushotelli on kaikkien aistien nautinto


Tässäpä lähtökohta: yksi varhaisteinin merkkejä näyttävä 8-vuotias lapsi, yksi reilu vuoden vanha vauva jonka lempisana on 'kakka', perheen vanhemmat, jotka ovat päättäneet, että haluavat Marqués de Riscalin luksushotellin Michelintähditettyyn ravintolaan syömään 14 ruokalajin lounaan.

Tässä vaiheessa sanoisin jo, että jännä nähdä miten käy - ja kyllä me etukäteen vähän jännitettiinkin!


La Riojan viinitilat ovat tunnettuja huikeasta arkkitehtuuristaan, ja tämän kilpailun ehdoton voittaja on Marqués de Riscalin luksushotelli, jonka on suunnittelut sama mies kuin Bilbaon Guggenheimin museonkin, Frank O. Gehry. Hänen suunnittelemistaan rakennuksista tulee jotenkin hieman mieleen Salvador Dalin surrealistinen maailma, mutta mies itse on ilmoittanut mm. Alvar Aallon olleen esikuvansa.

En ihan näe tässä sitä skandinaavista linjaa, mitä suomalaisessa arkkitehtuurissa on tottunut näkemään.


Marqués de Riscal sijaitsee Eltziegon hurmaavan oloisessa kylässä, noin 20 minuutin ajomatkan päässä meidän majapaikasta, joka taas sijaitsee La Riojan keskuksessa Logroñossa. Kyltitykset ovat varsin hyvät koko matkan. Maisemat ovat lähinnä kumpuilevaa viininviljelyä ajotien molemmin puolin - ihania siis.

Pikkutielle kääntyessa hotellin muodot alkavat pilkottamaan. Niistä on mahdoton erehtyä, niin omintakeiset ne ovat.

Auto parkkiin, ja viinikauppaan ilmoittautumaan. Hotellialueelle ei ilmeisesti pääse ihan vaan hengailemaan ilman asiaa. Ymmärrettävää, sillä luksuhotellin seesteisyys kärsisi vyöryvistä turistimassoista.
Jo Marqués de Riscalin viinitilan viinikauppa huokuu tunnelmaa; on paitsi erinomaisia viinejä kauniisti aseteltuna, myös hotellin henkisiä koruja, lamppuja, huiveja, ja kaikkea ihanaa, juuri sellaista, mitä pitääkin. En voi vastustaa rintakorua, se saa lähteä mukaan. Myöhemmin harmittaa, etten ottanut myös lamppua. On varmaankin pakko käydä vielä uudestaan täällä.

Olemme kerrankin todella hyvissä ajoin, joten kun pääsemme jatkamaan hotellille, ensin fiilistelemme sitä ihan huolella ulkoapäin. Edustalla on tilan viljelyitä, tottakai. Meillä on itseasiassa niin hyvin aikaa, että päätämme ottaa pienet alkudrinkit hotellin baarissa, ennen siirtymistä ravintolaan.

Korkean tilan seiniä korostavat kauniit maalaukset, ikkunapinta-ala on maksimoitu jotta ympäristö pääsee sisään, baarin takana on huikean korkea lokerikko viinipulloille.

Terassilla on suomalaisen kesä, mutta sommelier ihmettelee haluammeko todellakin istua siellä katsomassa linnaa? Ettei vaan tulisi kylmä.


Meidän esiteini on halunnut jäädä vuokrakämpälle lukemaan, piirtämään ja pelaamaan, ja se hänelle edellispäivän reippaasta roikkumisesta viinitiloilla ja ruokailussa sallittakoon, joten matkassa onkin mukana vain yksi vauveli. Olemme ajoittaneet ruokailun päikkäriaikaan. Perheen pienin on aika laittaa vaunuihin nukkumaan. Aika nopeasti hän sinne hiljenee, ja me huokaisemme helpotuksesta.

Tästä saattaa sittenkin tulla ihan TOSI hyvä!

On aika lähteä ylös toiseen kerrokseen, Restaurant Marqués de Riscaliin. Tila on kertakaikkisen hurmaava. Katto korkea, näkymät avautuvat joka suuntaan, ikkunoissa on muotoa, sisustus on täyttä taidetta. Oikeastaan ikkunasta näkyvä Saint Andrésin kirkko saa näkymän itsensä näyttämään kauniilta maalaukselta. Tulee heti seesteinen ja rauhallinen olo - tänne on tultu nauttimaan ja viihtymään.

Koko paikka hönkii avantgardistista tunnelmaa.Gluteenittomuus on varmistettu etukäteen, ja se on selvästi hyvin tiedossa. Leipää, madam? Kyllä, se on gluteenitonta.

Neljäntoista ruokalajin menussa tuntuu olevan vähän kaikkea. Jo ihan ensimmäisenä nenän eteen tuotavat tapakset hurmaavat. Näistä ihan kaikki ei gluteenittomana onnistu, mutta tilalle on aina kehitelty oma versionsa ruokavammaiselle.

Riojan vuorista inspiraationsa saanut viimeinen alkupala Fresh grass, on kevyt ja ilmava, ja se tuntuu todellakin siltä, että söisi palasen unelmankevyttä vuoristoniittyä, muttei mitenkään huonolla tavalla. Se ei siis maistu ruoholta, mutta siinä luodaan maulla ja tekstuurilla illuusio siitä taitavasti.

Kaikissa lämpimissä ruoissa on taidokkaasti rakennettu kokonaisuus upeita makuja ja tekstuureja. Esillepano on välillä vähän turhan kikkailevaa, muttei anneta sen häiritä. Sanomattakin lienee selvää, että viinipaketin viinit toimivat aivan erinomaisesti ruoan kanssa. Niin hyvin itseasiassa, että päädymme aterian jälkeen pullo-ostoksille kauppaan.

Pisteet vie viimeinen lämmin ruoka, paistettu kyyhkynen.

Tarjoilija tulee vielä kysymään maistuisiko pienet välijuustot, pienestä lisämaksusta. Olen jo sanomassa ei, kun Miika ennättää kiittää tarjoilulle kyllä. Samassa perheen pienin antaa kuulua itsestään vaunusta.

Huomenta, huomenta, ja tervetuloa mukaan pöytään. Juustot kyllä maistuvat hänellekin. Isänsä tyttö.


Pieni voitto on, että meillä on enää jälkiruoat syömättä siinä vaiheessa kun vauva herää vaunuistaan, reilu parin tunnin unien jälkeen. Vaikka persikkagranite on superherkullista, viimeinen, 'The White One' on selkeä voittaja. Ihanaa, täyteläistä, kuohkeaa. Vielä lopuksi pienet petit fourit, ja olemme todellakin valmiita tältä lounaalta ihan kaikki.
Hetken aikaa ihailemme vielä maisemia, ja annamme ruoan laskeutua kahvin ja teen (ja maidon) kanssa.
Kokonaislasku tämän 14 ruokalajin lounaasta viineineen ja välijuustoineen kustansi 317 €. Se varmasti kuulostaa absoluuttisena summana isolta yhdestä ruokailusta, mutta esimerkiksi Suomessa saa helposti pulittaa enemmän, myös ilman Michelintähteä ja huomattavasti heikommilla maisemilla.

Sitäpaitsi, kuinka usein tulee vastaan sametinpehmeää, punaista vessapaperia? Niinpä.


Jos La Riojan suunnilla matkaa, kannattaa Marques de Riscalissa käydä, vaikka ihan viininmaistajaisissa, ja ihailemassa hetken tätä omalaatuista, erikoista ja hurmaavaa rakennusta. Harvoin tulee samanlaista vastaan. Eikä vastaavaa ruokaakaan.

Muista varata ravintolaan etukäteen pöytä, ja ilmoita erikoisruokavaliostasi tarpeen vaatiessa! Klik, klik, täältä vaan varaamaan.
Oletko jo muuten lukenut aiemman jutun siitä, mitä La Riojan viinialueelle kannattaa suunnitella matkansa? Lukaise täältä!

Lue myös vertailun vuoksi Marques de Murrietan High Gastronomy -lounaasta, jonka söimme päivää aiemmin Murrietan viinitilalla.


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!