sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Maailman parhaita pintxoja mahan täydeltä - tähän kortteliin Riojassa kaikki kerääntyvät viikonloppuisin nauttimaan!


Some on hieno asia. Ilman sitä, en olisi koskaan saanut vinkkiä Lähdetään taas -blogin Teijalta Espanjan La Riojassa sijaitsevasta maankuulusta pintxokorttelista, Calle Laurelista. Monta maukasta makupalaa ja ihanaa viinilasillista olisi jäänyt syömättä ja juomatta.

Erityisen hienoa tässä on kuitenkin se, että Calle Laurelin pintxo - ja tapaskortteli Logroñossa on tunnettu siitä, että siellä on maailman parhaita pintxoja. Ainakin 50 loistavaa pientä ravintolaa, tai osa ehkä pikemminkin kioskia, on vieri vieressä myymässä joka päivä ihan hurjan herkullisia suupaloja, jotka hulautetaan alas viinilasillisella. Osasta ostetaan ruoka suoraan kadulle, osassa voi jopa istua sisällä - jos mahtuu.

Hinnatkin ovat yleensä euro, kaksi tai kolme per annos. Viinilasi toiset mokomat, yleensä sieltä alemmasta päästä skaalaa.Tänne kerääntyvät ikään katsomatta niin ystävät kuin perheet tai pariskunnat nauttimaan eritoten iltaisin ja viikonloppuisin ruoasta, juomasta ja seurasta. Myös lemmikkihauvoja näkyy vaikka ja kuinka.

Pintxot ovat yleensä pieniä sormiruokia, vähän kuten tapaksetkin. Baskimaassa niitä kutsutaan vaan tällä nimellä, ja ne ovat yleensä leipäpohjaisia. Niitä on myös gluteenittomana saatavilla, yleensä tosin ilman leipää. Kaikissa paikoissa ei onnistu, mutta nälkäiseksi ei jää, sillä vaihtoehtoja löytyy.


Maankuulu (vai jopa maailmankuulu?) herkkusienipintxoja myyvä Bar Soriano, osoitteessa Travesía de Laurel 2, kertoo valmistavansa jopa 7000 pientä sieniannosta viikossa. Huhhuh. Kun pääsemme baariin kauniina lauantaipäivänä, jono on jo jonkinlainen. Tämä on meidän ensimmäinen pintxopaikka.

Minä saan sienet gluteenittomana ilman leipää, Miika leivän kanssa. Ja totta tosissaan, kun saan suuhuni nämä oliiviöljyssä, valkosipulissa ja sitruunasoosissa maustetut, herkulliset sienet, ymmärrän, miksi paikka on ehkä suosituin koko korttelissa.

Samaa mieltä on mukava, vanhempi saksalaispariskunta, jonka kanssa vaihdamme pari sanaa maailmanpolitiikasta.
Kiinnitän eritoten huomiota siihen, miten paljon täällä on perheitäkin nauttimassa. Lapset pelaavat puhelimilla tai leikkivät ja maistelevat ruokia samalla kun vanhemmat nauttivat ruoasta ja viinistä kadulla lasi kourassa mukavassa seurassa. Mikä aivan ihana tapa tavata ystäviä viikonloppuna!
Siirrymme seuraavaksi pieneen baariin, jossa kuulemma tarjoillaan maan parhaat patatas bravasit; friteeratut perunalohkot mausteisella, punaisella kastikkeella ja majoneesilla. Aivan. Tajuttoman. Loistavat. Olen jo kahden annoksen jälkeen valmis allekirjoittamaan Calle Laurelin maineen Espanjan parhaana pintxoalueena.

Hyppäämme ihan suoraan kadun toiselle puolelle, mistä Bella halajaa itselleen muutaman herkkuannoksen, mm. isot kiekot vuohenjuustoa hillolla. Itse olen jo niin täynnä etten jaksa mitään hetkeen.


Fiilistelemme kadulla, kunnes alkaa tuntumaan sieltä, että kenties viel yksi tai kaksi annosta. Hakeudumme pieneen, 'pikkuisen paremman' oloiseen paikkaan, joka on myös kohtuullisen tyhjä. Pintxot gluteenittomana, kyllä onnistuu, otatko myös leipää? Eteeni tuodaan pääosin kesäkurpitsasta pääosin valmistettu annos, sekä vasikanposkea smetanalla. Nams!

Lasi roséta kyytipojaksi, ja suupalat ovat täydellisiä.

Miika ja Bella ottavat vielä jälkiruoat, ja vaikka vatsani on täysi, iskee pieni annoskateus. Churromainen suklaa-kerma-annos ja friteerattuja hedelmiä lisukkeilla näyttävät täydellisiltä.

Päätän vielä tämän ruokaosuuden pienellä samppanjasorbettidrinkillä, jonka kutsua en voi vastustaa.Jos La Riojaan yleensä päädytään viinin ja viinitilojen takia, voisin suositella että sinne hakeutuu ihan vaikka pelkästään tämän Calle Laurelin pintxokorttelinkin takia. Siellä voi helposti vedellä useamman päivän toinen toistaan herkullisempia muutaman euron annoksia, ja hulautella niitä erinomaisilla viineillä alas.

Valitse ravintoloista ihan mitkä tahansa kutsuvatkin luokseen, mutta ota listalle ehdottomasti herkkusienet sekä patatas bravasit. Ja muista yöpyä Logroñossa ainakin tämä ilta, että voit nauttia täysin rinnoin ja vatsoin sekä ruoasta, että juomasta.


Lue myös nämä jutut La Riojasta:

- Näin suunnittelet matkan La Riojan viinialueelle
- High Gastronomy -menu Marques de Murrietan viinitilalla
- 14 ruokalajin ja 317 euron Michelintähtilounas Marques de Riscalin viinitilallaEnemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

4 kommenttia:

 1. Oh my goood!! Onneksi just söin. :D Varsinkin patatas bravasit näyttää tajunnanräjäyttäviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli ihan järkyttävä nälkä tässä itsellekin kun kirjoitti juttua! Ja kyllä, patat ja sienet, voi hyvä luoja, pelkästään ne syy mennä takaisin!

   Poista
 2. Voi luoja miten ihanan näköisiä ruokia ja tuo alue, ihan loistava tapa viettää aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä! Onko mitään parempaa kun viinialue, hyvät viinit ja hyvä ruoka! <3

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!