tiistai 19. maaliskuuta 2019

Käytkö vieraissa - ja tunnetko etiketin?


Se on samaan aikaan ihanaa ja kamalaa. Vieraat. Se toisaalta saa meidät tekemään ja näkemään kaikkea kivaa, ja on aina yhtä ihanaa nähdä ystäviä ja läheisiä, mutta samalla se sekoittaa meidän arkipyörityksen. Nyt kun asumme täällä aurinkoisessa ja lämpöisessä Fuengirolassa talven, ja tänne on lyhyt lentomatka ja niillä edulliset hinnat Suomesta, ja meillä on kohtuullisen iso asunto täällä, tunkua on riittänyt. 

Vieraita on ollut tulossa niin paljon, että aika monelle on jouduttu sanomaan ei.

Yleensä ehdotettu ajankohta on ollut huono tai epäsopiva, mutta jossain vaiheessa totesimme myös, ettemme vaan kykene ottamaan vieraita niin paljoa, kun tulijoita olisi. Emme yksinkertaisesti jaksa elää niin, että vieraiden välissä olisi joskus jopa vain päivä tai kaksi.

Suurin ero on nimittäin siinä, että ihmiset, jotka tänne tulevat, viettävät lomaa. Me taas vietämme täällä arkea. Emme voi pitää lomaa jatkuvasti, koska meillä on arkirutiinit pyöritettävänä.

On koulut, on työt, kotihommat, ja vielä aika liuta käytännön asioita kun seilaa kahden maan välillä.

Ja sitäpaitsi, nimenomaan arki täällä on aika ihanaa.Pitää myöskin olla aikaa, mitä viettää ihan vaan perheen kesken ja rauhassa. Ilman sitä, ei saa vastapainoa kaikelle muulle. Pitää saada kävellä kalsareissa tai ilman kalsareita aina välillä omassa kodissa.

Niin se vaan kuulkaa on.

Meillä on käynyt keskimäärin yhdet vieraat kuukaudessa. Ja noin kerran kuukaudessa Miika on käymässä Suomessa. Kun on viettänyt mukavasti yksinhuoltajaviikkoa kahden lapsen kanssa, sitä kaipaa pientä hengähdystaukoa kahden aikuisen voimin, ja lisäksi kaikki perheenjäsenet ihan vaan keskinäistä aikaa, vaikkakin sitten hengailua kotisohvalla katsoen Adventure Timea.

Lisäksi siirrämme esimerkiksi joka vierailulle vauvan nukkumaan meidän aikuisten huoneeseen, ja muutamme sänkyjen ja huoneiden järjestystä. Tavarat ei ole lainkaan niillä paikoilla, kuin jos olemme kotona vain keskenään.

Se sekoittaa (ja saa niin tehdä) kaiken aina hetkeksi. Mutta mielummin vain hetkeksi.
Meillä on ollut varsin ihanat vieraat nyt ensimmäisenä talvena. Kaikki vierailut on menneet erinomaisen jouhevasti ja mukavasti, vaikka Cocoa etsimässä -blogin Arnalla ja Artsilla olisi voinut käydä ehkä vähän parempi tuuri vielä koko perheyksikön osalta.

Sillä on ollut suuri merkitys, miten vieraat ovat asettuneet meille vierailun ajaksi, ja miten paljon itse kukin on osallistunut tekemisiin.

Kaikki ovat myös ymmärtäneet tulevansa nimenomaan toisen kotiin, ja osaksi arkirumbaakin. Melkeinpä kaikkien kanssa ollaan myös tehty jotain ekstrakivaa, joka meillä on ollut muutenkin agendalla. Vieraiden saapuminen on vain saanut aikaan sen, että vihdoin ollaan tehtykin asialle jotain.
Kun asutaan saman katon alla ja syödään samassa ruokapöydässä, on ilmiselvää, että kyse on yhteispelistä, jonka avulla saadaan vierailut toimimaan mahdollisimman hyvin molemminpuolisesti. Jäin oikein ajatuksella miettimään, mikä kaikki on saanut näistä niin toimivia, ja päädyin seuraaviin syihin.


1. Oma-alotteisuus


Monella saattaa olla vaikeaa 'änkeä toisten yksityiselle reviirille' ja ehkä pelkää myös tekevänsä väärin. Kun tilanne on se, että ollaan toisen kotona, ja toisella on ihan normaalit arkijutut pyöritettävänä, silloin ei varmaan pistä pahaksi, vaikka oma-alotteisesti laittaisi astiat tiskikoneeseen tai tyhjentäisi koneen, tai miksei vaikka laittaisi aamiaista tai jotain muuta ateriaa.

Oma-alotteisuus säästää siltä, että isäntäperhe joutuu leikkimään hotellihenkilökuntaa ja vastaavasti myös siltä, että tarvitse pyytää tekemään asioita, joka saattaa sekin tuntua näin suomalaisittain jotenkin tunkeilevalta.

Reippaasti siis vaan kantamaan lautasia tiskikoneeseen, tai edes kysymään 'voisinko auttaa jotenkin'.
2. Rahankäyttö


Jos on etua siitä, että puolisoilla suhteessa on suhteellisen samanlainen tapa käyttää rahaa, on myös erinomaisen hyvä, että esimerkiksi matkaseurueella on jokseenkin samantyyppinen rahankäyttö. Se nimittäin heijastuu muuten nopeasti tekemisissä ja niinkin yksinkertaisissa asioissa kuin syöminen - jos toinen ei ole vaikkapa innokas ulkona syömisen osalta, ja toinen taas on, voi olla haasteita saada yhteispeli toimimaan.

Lisäksi on tietysti hyvä, jos esimerkiksi laskujen jaot menee jotakuinkin niin, että molemmat kokee sen oikeudenmukaiseksi.
Tietysti kohteita ja tekemisiä voi säädellä, jos vaikka elämäntilanne on sellainen, ettei rahaa ole yhtä paljon molemmilla käytössä, mutta sellainen perusajatus on varmasti hyvä olla saman kaltainen.

3. Vuorokausirytmi


Jos toinen haluaa heilua yömyöhään ja herätä puolilta päivin, ja toinen taas menee nukkumaan yhdeksältä ja herätä aamukuudelta, voi olla hankala sovittaa yhteisessä tilassa vuorokausirytmi niin, että molemmat tahot ovat tyytyväisiä. Molemmat joutuvat espanjalaisten pahviseinien takia hiippailemaan, tai muuten toinen saattaa olla herätessään kärttyinen.

Lisäksi yhdessä vietetyt hetket voi jäädä lyhyeen.
4. Yhteiset intressit


Jos toiset haluavat juosta eläintarhoissa ja syödä makkaroita, ja toiset ovat kaikkea eläinten hyväksikäyttöä vastustava vegaaniperhe, voi tulla pieniä yhteentörmäyksiä monessa suhteessa. Vastaavasti lomailijat saattavat haluta nähdä tuhat ja miljoona eri paikkaa lomaillessa, kun taas vakkariasujat ei ehkä jaksa kymmenettä kertaa juosta kaikkialla.

Ratkaisu voi tietysti olla myös se, ettei kaikkea tarvitse tehdä yhdessä, eikä tietenkään tarvitsekaan. Oletusarvoisesti tuolloin kannattaakin palata kohtaan 1. ja oma-alotteisesti mennä ja tehdä asioita, eikä olettaa paikallisopasta tai kuskia mukaan.

Ehkä kuitenkaan pubiruusujen ja maratoonareiden yhteiselo ei ole aina kovinkaan sujuvaa, edes lyhyellä lomalla. Jonkun on tehtävä kompromissi. Ehkä se on, että juostaan yhdessä viinitilalle vetämään loppupäiväksi maistiaisia, jos sattuisi käymään niin.5. Joustavuus


Kaikki ei mene aina kuten Strömsössä. Voi tulla vauvan huutokohtaus, voi tulla yhtäkkiä joku arkinen asia, jonka hoitamiseen menee useampi tunti, voi olla, että huomataan, että kaupassa pitää käydä, koska myöhemmin ei vaan ehdi ja kodin jääkaappi on muuten tyhjä. Voi olla että joku sairastuu, voi olla, että aika yksinkertaisesti vaan loppuu jossain vaiheessa kesken. Voi olla, ettei kaikkien intressit kohtaa, ja pitää tehdä kompromisseja.

Ja jos tosissaan on niin, että toisella on pyöritettävänä koko arkielämä, ja toinen on lomalla, mieti, miten toivoisit, että asiat menee jos roolit ovat toistepäin. Parhaimmassa tapauksessa tietysti molemmat osapuolet voivat nautttia olemisesta yhdessä.
Jos siis käyt vieraissa, muista vähintäänkin nämä asiat.

Kiitos Noora, Arna, Artsi, Mari, Jorma, Eila, Merja ja Jussi hyvänä vieraana olemisesta ja postauksen inspiraatiosta! 
Satutko omaamaan omakohtaista kokemusta aiheesta, ja pystytkö vielä jakamaan jotain lisävinkkejäkin miten yhteiselo on saatu toimimaan, erityisesti niin, että ulkomailla asuvan luokse on tultu vierailulle?

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?14 kommenttia:

 1. Meillä käy paljon vieraita! Onneksi. Mä tykkään turista kavereiden kanssa, viettää aikaa yhdessä jne. Hieman ihmetyttääkin, että meillä käy niin paljon vieraita vieläkin. Yleensä kun kaikki tulee kerran käymään alussa ja sit ei enää haluta tulla samaan paikkaan uudestaan, koska on niitä muitakin paikkoja vielä näkemättä. Nyt kun ollaan kahdeksatta vuotta täällä jo, niin tänä vuonna on jo käynyt mun mutsi (korvaamaton apu esim. jos mies on reissussa). Lisäksi on tulossa kaksi muuta vierailua sekä mutsi taasen kohta (oli pakko, meinasin joutua leikkaukseen ja yksin en olisi pystynyt taloutta täällä pyörittämään, kun mies karkaa työkeikalle...). Näillä vierailuilla päästään huhtikuun loppuun. Tässä vaiheessa olemme itse pitäneet hiihtoloman Alpeilla, mies on ollu kolmesti työmatkoilla ja Pääsiäisenä ollaan menossa mahdollisesti Italiaan. Yks vkl on vietetty Itävallassa myös. Meillä on useampikin kaveri, jotka on käyny meillä enemmän kun kahdesti. Sukulaisia ei lasketa ;)

  Viime vuonna kun oikein pikaisesti lasken, niin meillä kävi 9 kertaa tyyppejä vierailulla. Saatan nyt unohtaa jokusen. Lisäksi kävimme itse runsaasti reissuissa. Yksi joutui myös valitettavasti reissunsa perumaan. Me ollaankin sillai aktiivinen perhe, että ei kyllä kotona aikaamme vietetä kuin tyyliin kipeenä... Eli vieraat ei haittaa ja lähdetään mielellään niiden mukana kiertelemään (okei, n. sadatta kertaa en kyllä lähde kaupungin nähtävyyksiä katselemaan... Siinä pitää olla omatoiminen ;) ). Monta paikkaa olis kyllä jäänyt näkemättä ilman vieraita! Siitä kiitos kaikille meidän vieraille! Me pyritään myös vähän eri juttuja tekemään vieraiden kanssa. Esim. Salzburg ja Neuschwanstein on paikkoja, joissa on käyty todella usein, mutta joka kerta hieman eri juttuja tehty, niin pysyvät vielä meillekin mielenkiintoisina paikkoina. Hienosti on saatu vieraat myös aina innostumaan meitä kiinnostavista jutuista, eli päästy uusiin paikkoihin samalla kun ollaan vieraita niissä käytetty.

  Meillä on sen verran iso tää kämppä, että isompikin konkkaronkka on saatu majoitettua. Parhaimillaan on ollu 7 meillä majoittumassa. Onneksi vain yön tai kaksi kerrallaan, koska härdelli on aikamoinen kun kämpässä on 10 tyyppiä, joista 3 lapsia. Ollaan sitten tolla lössillä lähdetty jonnekin muualle viikoksi. Joskus meillä on myös ollu paritkin eri vieraat samaan aikaan käymässä. Toimii. On myös ollu tuota erirytmisyyttä, mutta sekään ei ole haitannut, kun aamuvirkut lukee omissa oloissaan kun iltavirkut vielä nukkuu.(Ja aamuvirkkuja ei oo telkan kattominen iltasin haitannut, vaikka se makkariin kuuluukin).

  VastaaPoista
 2. Jatkuu...

  Kaikki toimii oikeestaan ihan hyvin jos a) "ollaan kuin kotonaan", eli MÄ en anna hotellipalveluja, enkä ole palvelija b) puhutaan! Ei paljasteta viimeisinä sanoina "Mut mä olisin halunnu siellä käydä...", jestas, oishan se onnistunut c) ollaan omatoimisia, koska meillä todellakin on täällä arki pyöritettävänä ja ei nyt vaan voida juosta ihan mihin vaan ihan millon vaan (tämä tarkoittaa myös, että jos sanotaan ei käy, niin se todellakin tarkoittaa, että EI käy - joutunut tän sanomaan pari kertaa), me voidaan myös olla kipeinä, sille ei oikein voi mitään d) osallistutaan, oli se sitten ruoan pöytään saaminen tai sen maksaminen (kerran yksi vieras auttoi Neidin oksennuksen siivoamisessa -huh!) e) halutaan nähdä myös meitä, eikä pidetä meidän kämppää "hotellina, jonne tullaan nukkumaan" f) jotain olisi kiva saada vastapalvelukseksekin, ihan vaan vaikka Koskenlaskija-paketti lentokentältä, fasun suklaata, salmiakkia, vaikka Hesarin kuukausliite, lentokoneesta saatu (suomalainen) lehti, valmiiksi katettu aamiainen - ei tosiaankaan mitään isoa, mutta jotain, ettei jää hyväksikäytetty olo g) vuorovaikutusta ja ennakkoon suunnittelua ei voi koskaan painottaa liikaa - niillä pääsee jo todella pitkälle. Lisään vielä viimeiseksi: ei puhuta pahaa omasta vierailusta sitten kotona muille. Siitä se vasta kökkö maku suuhun tuleekin kun saa jälkikäteen kuulla miten meillä oli "sillai tällai ja tollai"...

  Summa summarum. Meille saa tulla kylään :) (Kämpässä oli varauduttu auppariin, mutta neljän aupparin jälkeen todettiin, että ei ne ole kuin yksi lapsi lisää... Eli meillä on "aupparin huone", sekä harrastehuone, jonne voidaan sijoittaa tyyppejä, lisäksi Neidin sängyn saa levitettyä, löytyy ilmapatjaa ja retkipatjaa myös - peitot on se ongelmallisin, tyynyjä saa tehtyä kyllä lisää väliaikaisesti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämäpä juuri, että sopivilla väliajoin, ja ollaan omatoimisia ja pelataan yhteisillä säännöillä! Meillä on nyt ollut kerran kuukauteen vieraita suurin piirtein, ja sen lisäksi, että Miika on kerran kuukaudessa viikon poissa, se on ollut sopiva tahti, jotta meille on jäänyt pari viikkoa aikaa elää arkea kuukaudesta ja tehdä omia asioita.

   Onneksi vieraat on kaikki olleet tosi "hyviä vieraita", eli hommat on toimmineet tosi kivasti juuri näistä postauksessa luetelluista syistä!

   Ja muuten, paljon kiitoksia yösijasta viimeeksi! <3

   Poista
  2. Eipä kestä! Tervetuloa uudestaan!

   PS. Ois nuo gluteenittomat Oktarit tänä vuonna... Sitä ämpärilistan tyhjennystä ja sillai...

   Poista
  3. Aschheim siis ja siellä on näemmä myös olutta suoraan tynnyristä 😲

   Poista
 3. Itsekin asun Lontoossa, ja ensimmäiseen puoleen vuoteen ketään ei käynyt kylässä. Tällöin aloin jo huolestua, että eikö kukaan halua tulla käymään täällä! Nyt kevään tullen yhtäkkiä kuitenkin rysähti, ja vieraita olisi tulossa jo ovista ja ikkunoistakin. Olet todellakin oikeassa, että on rankkaa hostata vieraita - kaikki eivät todellakaan ymmärrä varsinkaan tuota oma-aloitteisuutta. Olen ollut myös yllättynyt siitä, kuinka joillakin ei ole ollut mitään käsitystä siitä, mitä he haluaisivat lomallaan tehdä. Olen siis joutunut samalla suunnittelemaan koko pitkän viikonlopun aktiviteetit aina teatterilippuja ja pöytävarauksia myöten. Onneksi Lontoossa riittää kuitenkin tekemistä, mutta pidemmän päälle voisi matkanjohtajan roolikin alkaa kyllästyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas! Tulee mieleen itselle eräskin kerta kun olimme vieraiden kanssa eräässä kaupungissa, joka ei ole edes meidän asuinmaassamme. Vieraat olivat kovin tuohtuneita, kun emme olleet varanneet ruokapaikkaa etukäteen! Hölmistyneenä katsoin ja sanoin "No olisittehan tekin voinu sen varata. Ihan yhtä tuntematon tää paikka meille on kun teillekin!". Kerran aiemmin oltiin tuolla käyty... Eikä edes tiedetty etukäteen, että ollaan ulos menossa syömään... Me ei siis varata pöytiä kuin todella poikkeustapauksissa, koska kyllä sitä jokapaikasta aina joku paikka löytyy josta saa ruokaa kuvun alle saa... Jopa rukavammaisena.

   Mä kysyn aina onko vierailla toiveita, mitä nähdä ja tehdä ja jos ei ole, niin kaivan omalta ämpärilistalta juttuja - kaks kärpästä yhdellä iskulla!

   Silti. Meille saa tulla kylään! Mä en osaa nähdä sitä niin stressaavana, ehkä tässä reilun 7-v sikana kun on keskimäärin kait joka kuukaus ollu joku (näin kait vähintään? Joskus sattunnu useempi vieras samalle kuulle, joskus ollu parikin kuukautta ilman vieraita), niin siitä on tullu "rutiinia", vaikka jokainen vieras onkin uniikki.

   Poista
  2. Kukaan ei varmaan halunnut talvella Lontooseen. :D Ollaan käyty siellä joskus keväällä, ja silloin se on aivan ihana!

   Luulen, että kun on paikallinen yövyttäjä, ihmiset ikäänkuin luottavat paikallistuntemukseen. Itse yleensä kyselen minkälaisia intressikohteita ihmisillä on, ja sen mukaan suosittelen tekemisiä, mitä itse tiedän ja mistä tykkään. Joskus ollaan mukana ja joskus ei.

   Me yleensä sovitaan vieraiden kanssa kuka tekee mitäkin, jos tarttee varauksia tms. Ja todellakin, kun vieraiden kanssa pääsee tyhjentämään ämpärilistaa, se on just yksi niitä parhaita puolia! Meiltä olisi moni paikka jäänyt näkemättä täälläkin ilman vieraita, ihan vaan omasta mukavuudenhalusta! :)

   Poista
 4. Kiitos. Juuri tämän asian kanssa painiskelimme. Viime vuonna vieraita kävi liikaa. Nyt vietämme "välivuotta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä pitää tosissaan olla tarkka siinä, että vetää omien rajojen mukaan vierasmäärän, Siksi mekin ollaan päädytty sanomaan ei, kun pitää tosissaan olla ihan perheen keskinäistäkin aikaa vietettäväksi. Välivuosi kuulostaa ihan järkevältä, jos edellinen vuosi on vedetty tiukasti. :)

   Poista
 5. Minulla saisi olla enemmänkin vieraita. Tykkään kun tulee vieraita kotimaasta, ja tykkään olla oppaana ja näytellä paikkoja, mutta en ehkä kuitenkaan haluaisi että vieraita olisi jatkuvalla syötöllä. mutta tähänastiset vieraani ovat ainakin olleet ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi! :)

   Meidät on jopa yllättänyt se, kuinka paljon tulijoita olisi ollut, ja että jouduttiin jo heti kärkeen vetämään raja, ja toteamaan että emme pysty niin paljoa ottamaan kun tulijoita olisi. Meillä on ihan varmasti tuo rajan vetäminen myös auttanut siihen, että ne, jotka ovat tulleet, heidän kanssaan vierailut on sujuneet tosi kivasti ja hyvin.

   On toisaalta aivan ihanaa aina nähdä ystäviä, mutta eihän sitä Suomessakaan jaksa riekkua jatkuvasti muiden kanssa. :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!