torstai 14. maaliskuuta 2019

Lapset eivät ole suurin ilmastonmuutosongelma, eikä lapsettomuus oikeuta lentämistä - lusikka ilmastosoppaan


Ilmastokeskustelu on vellonut pitkään ja moninaisena kaikkialla, myös blogeissa. Erityisesti IPCC-raportin jälkeen lentäminen demonisoitiin, ja monet blogit vastasivat tähän huutoon puolustelemalla omaa lentämistään. Yksi suosituin argumentti lentämisen puolesta on, että sitä voi harrastaa niin pitkään, kun on lapseton. Sitä on luukutettu jo kyllästymiseen asti.

Se argumentti ei pidä paikkaansa, eikä ole kestävä.
En paneudu tässä postauksessa kokonaisuudessa vastuullisuuteen matkailuun ja lentämiseen liittyen, mutta sivuan aihetta kyllä. Ennemmin avaan logiikkaa ja tutkimustietojen kritiikkiä nimenomaan tässä lapsiasiassa.

Aika harva näistä bloggaajista, jotka ovat messunneet lapsettomuuden oikeuttavan lentämisensä tuli ehkä miettineeksi sitä, että samalla kun pyrkii oikeuttamaan oman tekonsa, maalittaa perheellisiä ja lapsia. Se on ollut ehkä ajattelemattomuutta ja tahatonta. Tai sitten ihan tahallista ja on haluttu olla 'tabujen rikkoja'.

Tietenkään kukaan ei saisi ottaa tällaisesta itseensä, koska tässähän on tietenkin vain kerrottu totuus ja uskallettu sanoa asioita ääneen. Lopulta on kuitenkin käynyt niin, että sen sijan, että ongelmalle etsittäisiin ratkaisua, ollaan päädytty rakentamaan siltojen sijan kuiluja. Lapsettomat vs. perheelliset.

Se on tosi ikävää.
Ensimmäinen ajatus mielessäni on ollut se, että joku on ihan tosissaan verrannut lasta ja lentokonetta. Ihmistä ja konetta.


Eli siis tätä:

...ja tätä.
Ihminen. Lentokone.

Näitä kahta vertaillaan ihan tosissaan. Ihmiskuvassa voisi yhtä hyvin olla kenen tahansa kasvot. Sinunkin. Olet varmaan jonkun lapsi. Haluaisitko oikeasti, että sinua verrataan lentokoneeseen pahassa? Siihen päälle sanotaan, että sinun olemassaolosi oikeuttaa minut tekemään nämä, ehkä jotenkin vähän kyseenalaiset asiat, koska jotenkin tuntuu siltä, että tätä tekemistäni pitää puolustella.


Monelle lapsettomalle vaikuttajalle on herännyt myös tuska siitä, että jos jakaa lentämiseen liittyviä postauksia, saattaa joutua maalituksen kohteeksi. Ruotsissa on olemassa hyvin suosittu instagramtili, joka tarkoitushakuisesti ikävällä tavalla maalittaa vaikuttajia, jotka jakavat lento- ja matkapostauksia. Suomeen on ilmestynyt vastaava.

Kenestäkään ei varmasti ole kivaa tulla syytetyksi ja maalitetuksi. Ei lapsettomalle, eikä perheelliselle. Silti moni on erityisesti lapsia omissa kirjoituksissaan maalittanut.

Uhkana on se, mikä ollaan todistettu harmillisesti myös viime aikoina, että kun joku normalisoidaan, kuten tässä tapauksessa se, että lapset on paha, puhe alkaa menemään aina vaan ikävämpään suuntaan, ja lopulta teot seuraavat puheita.


Olisi ihan kamalan mukavaa, jos voisi nimetä vain yhden asian, millä voi oikeuttaa kaiken vähänkin kyseenalaisen, mitä elämässään tekee. Että kun en tee tätä, niin voin tehdä kaiken muun.

Valitettavasti maailma ei oikein toimi niin.

Hiilijalanjälki koostuu monesta asiasta, lentäminen on niistä vain yksi. Esimerkiksi tässä Ylen artikkelissa kerrotaan, että suomalaisen hiilijalanjälki koostuu pääasiassa lihansyönnistä, lentämisestä ja lämmittämisestä.

Lisäksi vaikkapa tässä Ylen jutussa kerrotaan, että pikamuoti saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä. Että millaisiahan vaatteita sitä onkaan tullut ostettua elämän aikana? Toisaalta olen lukenut myös tutkimuksesta, jonka mukaan digipalveluiden lisääntyminen aiheuttaa isojen konesalien tarvetta, ja uusi elektroniikka myös osaltaan kasvattaa kuormaa huimasti, kun älypuhelimia ja laitteita uusitaan jatkuvasti.

Eli Netflix, Facebook tai blogin lukeminen ja jopa kirjoittaminen voi yhtä lailla olla pahasta.

Lapsiasiassa moni vetoaa tutkimukseen, jonka on tehnyt tutkijakaksikko Murtaugh ja Schlax, jonka mukaan lapsi kuluttaa vuodessa 60 000 kg hiilidioksidia, eli CO2:a. Instagramista löytyy aivan mainio @ilmastoahdistus -tili, jonka päivityksestä seuraava teksti on:

“Suurin ilmastoteko on hankkia yksi lapsi vähemmän. “Hankkimalla yhden lapsen vähemmän, säästät vuodessa 58,6 tonnia hiilidioksidipäästöjä.” Nämä laskelmat perustuvat tutkijakaksikko Murtaughin ja Schlaxin tutkimukseen vuodelta 2009. Yhden lapsen elinikäisistä päästöistä puolet on laskettu hänen kummallekin vanhemmalleen. Hänen jälkikasvunsa päästöistä taas neljännes, siitä seuraavan sukupolven päästöistä 1/8 ja niin edelleen. Lapsen hankkimisen päästöt ovat tutkijoiden mukaan jopa 5,7-kertaiset verrattuna vanhemman omiin koko elinkaaren aikaisiin päästöihin.
Tavallaan jotenkin vielä ymmärrän, että olen vanhempana vastuussa lapseni olemassaolosta ja siten myös hänen tuottamistaan päästöistä, ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Mutta missä vaiheessa vanhemman vastuu lakkaa ja lapsen päästöt siirtyvät hänen omiksi henkilökohtaisiksi päästöikseen? Ja jos olenkin vastuussa lapseni aiheuttamista päästöistä, miksi olisin vastuussa mahdollisen lapsenlapseni päästöistä, kun ei edes tiedetä, tuleeko yhtäkään lapsenlasta ikinä syntymään? Ja miksi sitten puhuisimme henkilökohtaisesta hiilibudjetista, jos yksilö ei olekaan itse vastuussa päästöistään vaan itse asiassa vastuussa ovat hänen vanhempansa? Sori vaan, arvon tutkijat, mutta kyseenalaistan laskentatapanne."

Myös minä kyseenalaistan suoran ajattelutavan ja laskennan tässä. Emmekä me suinkaan ole ainoita, vaan näyttääkin siltä, että tutkimuksesta on tehty väärä tulkinta, joka on levinnyt.

Tutkimuksessa on laskettu 60 000 kg CO2 vuotuinen päästölaskelma tulevaisuusskenaarion mukaan, jossa samanlainen kulutus jatkuisi, ja jokainen lapsi lisääntyisi itsekin. Maailman syntyvyyshän on kääntynyt laskuun jo aikapäivää sitten, joten se ei todennäköisesti pidä paikkaansa.

Toisekseen on mahdotonta jatkaa nykyistä kulutustahtia, sillä luonnonvarat eivät tule riittämään. Tulevaisuudessa ei yksinkertaisesti pysty kuluttamaan samaa tahtia kuin nyt.

'Hieman' voisi myös ehkä kyseenalaistaa 500 vuoden aikajännettä, jolle päästö on laskettu.

Ei, lapsi ei siis todellakaan kuluta 60 000 kg CO2 vuodessa.

Joten unohdettaisiinko tämä nyt jo?

Helpointa on hakea esimerkki itsestään:

Sitran julkistettua elämäntapatestinsä, näitä testejä tehtiin paljon ja tuloksia jaettiin ahkerasti. Osallistuin erääseen keskusteluun, jossa lapseton henkilö oli saanut hiilijalanjäljen tulokseksi 17 000 kg CO2e / vuosi. (Tarkennuksena; testin tuloksena on hiilidioksidiekvivalentti, ilmastotieteessä käytetty suure jolla kuvataan ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta.)

Aikamoinen määrä, joka selittyy sillä, että henkilö todennäköisesti asuttaa isoja neliöitä yksin tai kaksin, yksityisautoilee joka päivä, matkustelee paljon ja syö lihaa monella aterialla viikossa.

Tein tuon testin silloin, ja tein sen nyt uudestaan. Oma hiilijalanjälkeni on sen mukaan noin 4000 kg CO2e/vuosi. Tämä tarkottaisi sitä, että vaikka laskisin molemmat lapseni mukaan samalla hiilijalanjäljellä, en vieläkään kuluttaisi yhtä paljoa kuin yksi lapseton ihminen, jonka elintavat on täysin erilaiset kuin omani.

Itseasiassa, vaikka laskisimme nelihenkiselle perheelle kaikille 4000 CO2e verran päästöjä vuodessa, se olisi koko perheeltä 16 000 CO2e. Vieläkin vähemmän kuin yhden lapsettoman ihmisen.


Toisaalta, puolet lasten hiilijalanjäljestä menee puolisolle, mutta omassa hiilijalanjäljen määrässä en pääse silti edes puoleen lapsettoman 17 000 kg CO2e:sta. Myöskään siihen en testiä tehdessä pystynyt vaikuttamaan, ettei Espanjassa Aurinkorannikolla asuntoja samalla tavalla lämmitetä, kuin Suomessa, joten tämän talven osalta hiilijalanjälkeni on todennäköisesti vieläkin pienempi.

Tästä Globaliksen taulukosta näkee paljonko keskimäärin minkäkin maan asukkaan hiilijalanjälki on; Espanja 5 030 CO2, Suomi 8 660 CO2.

Asiat eivät siis ole aivan yksinkertaisia. Paljon on kiinni siitä, mitkä ovat yksikön kulutustottumukset, miten asutaan, miten syödään, miten lämmitetään, miten liikutaan.

Kaikkea ei voi vain oikeuttaa sillä, että kun ei ole lapsia.
Yksittäisen ihmisen sallitusta henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä olen lukenut erilaisia arvioita eri lähteistä.

Joidenkin mukaan se saisi olla noin 2000 CO2e, tai alle, joidenkin mukaan 4000 CO2e, jotta ilmasto kestäisi sen. Ensimmäiseen päästäkseni on vielä itsellänikin tekemistä. Kuitenkin se on jotain 2000 ja 4000 päästöyksikön välillä.


Lapset, syntyvyys ja ylikansoittuminen


Monet puhuvat myös maailman ylikansoittumisesta, ja että se on ilmastonmuutoksen suurin ongelma. Ja että se johtuu, juuri niin, niistä lapsista.

Väestönkasvu ei itseasiassa johdu syntyvyyden räjähtävästä noususta, vaan siitä, että ihmiset elävät nykyään pidempään. Suomessa syntyvyys on ollut jo pitkään laskusuuntainen, eikä taitetta näy. Teollisuusmaissa syntyvyys on laskenut 60-luvulta asti. Myös kehitysmaissa trendi on laskemaan päin.

Olisiko tämän faktan myötä siis lapsettomuusargumentin sijan parempi oikeuttaa tekemisiään sillä, että aikoo kuolla vaikka 50-vuotiaana, kuten ennen tapana oli?
Väestönkasvua kommentoidaan tässä jutussa näin:

Helsingin yliopiston väestötieteen yliopistonlehtorin, dosentti Karri Silventoisen mukaan etenkin 1970-luvulla pinnalla olleille puheille väestöräjähdyksestä ja ekosysteemin romahduksesta ei enää löydy perusteluita.  
Väestönkasvuun liittyviä ongelmia pitää hänen mukaansa tarkastella pikemminkin yksittäisten maiden ja alueiden näkökulmasta.
”Kyllä maapallolle mahtuu väkeä. Kysymys on vain siitä, miten talousjärjestelmämme toimii ja miten se pystyy elättämään ihmiset. Ruuantuotantoa voi kasvattaa, mutta ongelmana on, että se vaatii rahaa, ja rahaa ihmisillä ei välttämättä ole”, hän sanoo.

Tähän yhdistettynä ilmastonmuutoksen haaste on ylikulutus. Yhä pidempään elävien, erityisesti hyvästä elintasosta (eli korkeasta hiilijalanjäljestä) nauttivien osuus on kasvussa. Köyhissä maissa henkilökohtainen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi, myös syntyvillä lapsilla. Joissain ihan häviävän pieni.
Määräävä tekijä tässä on siis kulutustottumukset.

Miten yksittäinen ihminen elää. Minkälaisia valintoja hän tekee. Ja tietysti myös, millä tavalla valtiot ohjaavat olemassa olevaa tarjoamaa.


Lisäksi en ole oikein tässä keskustelussa ymmärtänyt mihin on unohtunut se, että vaikka nyt on aikuinen, on itsekin ollut lapsi. Kulutusyksikkö. Vanhempiensa ilmastorikos. Toisin sanoen, samalla kun puhuu lapsista ilmastorikoksena, puhuu myös itsestään ilmastorikoksena.

Logiikan mukaan jokainen ihminen on ilmastorikos, ja tavallaan niin onkin. Sillä ei voi oikein oikeuttaa mitään.

Miksi siis osoittaa syyttävällä sormella niitä, jotka nyt on lapsia?

Ajattelutapa siitä, että kun teen tätä, tai en tee tätä, voin tehdä tätä ja tätä on ajatuksellisesti hiilijalanjäljellä käytävää päästökauppaa. Silloin olisi tärkeä tietää, miten henkilöä kohden määritetään kestävä hiilijalanjälki. Ilmeisesti sopiva sellainen on jotain 2000 - 4000 CO2e väliltä.

Kaikki mikä sen yli menee, on siis liikaa, ellet pysty diilaamaan tätä jonkun muun ihmisen kanssa maailmassa.

Vierastan ajatusta paitsi sen takia, ettei tällaista päästökauppaa ole mahdollista tehdä, myös siksi, että se antaa kuvan siitä, ettemmekö me olisi kaikki yhdessä tässä sopassa. Jokaisen velvollisuus on tehdä valintoja, jolla säilytämme pallon.

Jos joskus päädymme, ja näyttää pahasti siltä että päädymme, tilanteeseen, jossa pallon tuho on vastassa, on oikeastaan ihan turha todeta, että minä sain kyllä lennellä / käyttää halpamuotia mielin määrin / asuttaa yksin isoa taloa ja pitää sen 25-asteisena aina, koska en tehnyt lapsia, koska sillä ei ole mitään merkitystä siinä vaiheessa.

Siinä vaiheessa voi kysyä, mitä olisi pitänyt tehdä lisää, jotta tilanne oltaisiin voitu välttää. Se kysymys kannattaisi tosin kysyä nyt, eikä sitten.
Ihan lopuksi haluaisin kysyä pari kysymystä niiltä, joiden mielestä lapsettomuus oikeuttaa oikeastaan mitä tahansa:

- mitä meidän lasten hankkineiden pitäisi teidän mielestä tehdä? 

Keksin vaihtoehdoksi sen, että lopetamme kaiken tekemisen ja köytämme itsemme häpeäpaaluun. Vaihtoehtoisesti yritämme tunkea lapset takaisin sinne, mistä ne ovat tulleetkin.

- mitä pitäisi kaikille aikuisille tehdä, jotka ovat omien vanhempiensa ilmastorikoksia? Mitä sinun vanhempiesi pitäisi tehdä sinulle?

Toisin sanoen, mitä meidän pitäisi tehdä meille kaikille?
Voitaisiinko siis sopia, että lasten maalittaminen lopetetaan, eikä heitä enää käytetä oikeutuksena sille, että itse saa tehdä jotain, mistä vaan sattuu kauheasti tykkäämään? Jos haluaa lentää, lämmittää, syödä lihaa, käyttää halpamuotia, tai mikä ikinä se asia onkaan, silloin vastuu pitää kantaa siitä ihan itse, eikä osoitella muita.


Rakennettaisiinko niitä siltoja, eikä kuiluja? Etsitään yhdessä ratkaisuja? Ongelma kun ei ole syntyvyydessä ja lapsissa, vaan siinä, että ihmiset elävät pidempään, ja kuluttavat jatkuvasti enemmän. Eihän kukaan tule sanomaan sinullekaan, että kuole nyt jo herranjestas pois, että meidän perhe saisi lentää enemmän. 

Hyvällä onnella joku tämän hetken lapsista viimeistään keksii ratkaisun energiakriisiin tai päästöttömän lentämisen. Lapsissa toivo piilee.

Meillä kaikilla taitaa kuitenkin olla yhteinen tavoite, ja se on pallon säilyminen elinkelpoisena.
P.S. Jos kiinnostaa, miten vähentää hiilijalanjälkeä, tästä artikkelista ja tästä Ylen jutusta voi lukea kattavasti vinkkejä.

P.P.S. Ennen kuin joku sanoo että entäs Kiina, tässä juttua siitä, miten Kiina ja Intia ovat kasvattaneet määrätietoisesti maapallon kasvipinta-alaa. Ja niille, joiden mielestä yksittäisillä teoilla ei ole merkitystä, sanon Greta Thunberg.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Osittain jopa vähän hämmentävä, nimittäin mun somekuplassani tämä lapsikysymys on pysynyt täysin tabuna eikä siitä ole kukaan uskaltanut puhua. Ilmeisesti muiden kuplissa tästä kuitenkin puhutaan. Olen itse lapseton ja kuluttajan valintojen puolesta puhuva, mutta tämä lapsikysymys on aivan järjetön. Ja ajatus siitä, että omaa lentämistä perusteltaisiin lapsettomuudella. on vieläkin järjettömämpi.

  Mutta. Järjetöntä on myös tuo anonyymi bloggaajien ym. some-persoonien tylyttäminen. Suomeen siis on jo syntynyt vastaava IG-tili? Olikin vain ajan kysymys koska niin käy, sillä mitä ruotsalaiset edellä, niin... kyllähän se tiedetään, mitä suomalaiset tekevät. Vaikka mulle hiljattain selvisikin, että tyypit tämän ruotsalaiset IG-tilin takana antavat sentään "vaikuttajalle" mahdollisuuden reagoida ja kertoa kantansa ilmastokysymykseen, on mun mielestä edelleen raukkamaista tehdä tällaista kasvottomasti. Jos sisällä palaa valtava tarve nolata ja julkisesti tylyttää toisia ihmisiä, tee se omalla nimellä ja naamalla. Piste. (Toki olen sitä mieltä, että älä tee niin ollenkaan vaan rohkaisen ihmisiä mieluummin kannustavaan ja rakentavaan keskusteluun kuin sormella osoitteluun ja sota-asenteeseen.)

  Toisaalta sitten on raukkamaista myös se, mistä en ole blogissa kirjoittanut, mutta Instagramin puolella kylläkin: kuinka Suomessa(kin?) eturivin vaikuttajat kylmästi deletoivat kaikki ilmastoaiheiset kommentit ja estävät kommentoijat ilman vastausta, ilman reagointia, ilman mitään. Tässä kohtaa vaikuttajan vastuu taas punnitaan: jos olet tietoisesti tehnyt sen valinnan, että esittelet elämääsi ja kulutustottumuksiasi kaikelle kansalle ja tienaat sillä elantosi (koska kukaan ei siihen pakota), niin kyllä sun on silloin myös kyettävä keskustelemaan päivän polttavista puheenaiheista, varsinkin, kun kyseessä on koko pallon tulevaisuus. Isojen somenimien, joilla on laaja ja sitoutunut seuraajakunta, pitäisi juurikin olla etunenässä puhumassa näistä valinnoista - olivat ne kenenkin kohdalla kuinka hyviä tai huonoja tahansa - ja niiden tärkeydestä. Että mua ärsyttää ihmisen itsekkyys toisinaan, ärh.

  Olen avautunut. Kiitos hyvästä postauksesta, jään mielenkiinnolla seurailemaan keskustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on tosissaan vastaava tili jo, mutten mitenkään muistanut mikä sen nimi on. Muistan nähneeni sen jossain asiayhteydessä. Ne on kyllä myös jotenkin käsittämättömiä. Ymmärrän tavallaan, että vaikuttajalla on aina isompi vastuu, koska hän on, noh, vaikuttaja, mutta kenenkään yksittäisen ihmisen, tai ihmisryhmän maalittaminen ei ole oikein. Mielummin tosissaan keskustellaan rakentavasti aiheesta.

   Minä en ole itseasiassa edes tiennyt, että vaikuttajat Suomessa(kin) poistavat vain epämiellyttävät ilmastoaiheiset kommentit. Miksi ihmeessä? Nimenomaan kuten sanot, ainahan sitä on vastuussa myös. Ei asioista voi vain ottaa rusinoita pullasta, harmi kyllä.

   Kiitos, Saana kommentista ja tästä dialogista! Fb:n puolella eri ryhmissä on käyty tänään todella paljon keskusteluja tästä. Osa tietenkään ei ole edes lukenut postausta, vaan kommentoi sellaista, mitä tässäkin on käsitelty, ilman että on mitään hajua mitä tänne on kirjoitettu. Mutta erinomaisia keskusteluja on myös aiheen ympärillä käyty.

   Suhtaudun kovin positiivisesti tätä nykyä tulevaisuuteen juteltuani tulevaisuudentutkijan kanssa, joka valoi uskoa siihen, että ratkaisut kyllä löydetään. Ei silti tarkoita sitä, että voi jäädä tumput suorina katselemaan ja toivomaan että muut tekee kaiken, sillä kaikkien panosta kyllä tarvitaan.

   Poista
 2. "Vaihtoehtoisesti yritämme tunkea lapset takaisin sinne, mistä ne ovat tulleetkin." *huutonaurua*
  Mutta siis vakavasti, mitä hel*ettiä? Mä oon kyllä yleisesti kohdannut sitä ajattelua että lapset tuhoaa maailman (saanut jopa ihan henk koht tutulta aiheeseen liittyvän sähköpostin) mutta mennyt myös ohi tää lentäminen vs lapset. Johtunee varmaan siitä että lopetin esim facen Reissupostauksia ryhmän seuraamisen kun kyllästyin niihin omaa lentämistä oikeuttaviin lätinöihin.

  Tein myös ylen testin ja sen mukaan kulutan 111% vähemmän kuin keskiverto suomalainen, joten voin heittämällä ottaa lastenki ilmastokuorman myös kannettavakseni. Lasten jotka ovat 95% vegaaneja (5% kasvissyöjiä), kulkevat julkisilla ja joiden vaatteista ja tavaroista 99% on käytettyinä hankittu. Joten voisin heittää villin veikkauksen että se siellä lentokoneessa pihviä mussuttava lapseton supertyyppi kuluttanee maailmaamme enemmän kuin mä ja kaksi mun jälkeläistä yhteensä.

  Mun mielestä on myös ihan idioottimaista tää että "voin tehdä jotain kun jätän tekemättä jonkun muun". joku ihme tavoite siihen ettei mitään muutosta tule. Joo voisin mäkin mennä lentokentällä vegaani-lippua heilutellen ja oikeuttaa oman lentämisen koska lehmät säästyy mun takia, mutta kun ei se mee niin. Mä en lennä, enkä syö lisää, enkä autoile yms, jotta se kuormitus pienentyisi eikä pysyisi tasassa.

  Uskon että syy tähän vertaamiseen on se että ihmiset tietävät tekevänsä väärin, mutta ovat niin itsekeskeisiä etteivät halua muuttaa omia tapojaan ja siksi ovat nyt keksineet että "hei mähän voin syyllistää lapsia niin mun ei tarvii miettiä miten mä itse tuhoan maapalloa".

  ugh, olen puhunut. kiitos tästä kirjoituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samalla tavalla on meillekin jo ehtinyt tipahtaa postia lapsista ja niiden vaikutuksesta. Ja jos vastakkainasettelu jatkuu, se tuskin tulee muuttumaan. Silloin on vaan unohdettu ajatella järjellä, eikä ehkä myöskään katsottu peiliin. Hedelmällisempää olisi miettiä, mitä kaikkea me voisimme yhdessä tehdä. Riitely ja syyttely, aiheellinen tai aiheeton, tuskin auttaa asioita selviämään.

   Ja sitten juuri tämä, mitä lippuja heilutellaan, ja luetellaan että miten hyviä nyt ollaan oltu, niin sitten voidaan tässä kohtaa vähän huijata ja ottaa takaisin. On helppo aina vaatia muilta muutosta, ja sanoa että kun toikin niin sit määkin. Mutta kannattaako se? Hedelmällisempää olisi löytää keinot, millä tämä peli voitetaan yhdessä.

   Täytyyy muuten nostaa hattua noille sinun lukemillesi. Niihin ei varmaan monikaan pääse. Taidat olla yksi niitä, joka kompensoi urakalla kaikkien muiden puolesta. Hyvä sinä! Ja kiitos kommentista!

   Poista
 3. Mä olen käyttänyt lapsettomuusperustelua matkustamisen oikeutukseen, mutta olen jättänyt mainitsematta että lapsettomuudemn lisäksi kaikki muut osa alueet sitä liikkumista lukuunottamatta ovat kohdallani ok. Asun pienessä asunnossa, syön ok, en oikeastaan ikinä osta mitään uutena alusvaatteita ja kenkiä lukuunottamatta, ei oktaloa, ei lemmikkejä, ei mökkiä jnejne. Eli tosiaan olen ehkä huonosti muotoillut asiaa, ja aiheuttanut omalla osallani väärinkäsityksiä ja joku on mahdollisesti tulkinnut että elän ja kulutan "miten sattuu". Nytkun mietin niin erittäinkin mahdollista... no jatkossa perustelen laajemmin. Ja huomaan tässä postauksessa samaa kun niissä matkustelua puolustelevissa. Eli puolustetaan jotain itselle tärkeää ehkä vähän typerillä faktoilla. Esim toi kun vertaat perheen kulutusta tuohon 17 000kg co, koska ihan älytön kulutus pitää olla! Parempi verrata perus määrään esim. 7 000

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anonyymi!

   Kysehän on nimenomaan kokonaisuudesta, ei yhdestä yksittäisestä asiasta. Tein äsken tuon Sitran elämäntapatestin kuvitteellisena henkilönä, jotta saisin erilaisen vertailupohjan. Tämä kuvitteellinen henkilö oli yksin asuva sinkku Helsingin kantakaupungista, kerrostaloasuja, pyöräilijä, vegaani ja kahvilahengailija, joka tykkää käydä monta kertaa vuodessa kaukomatkoilla. Kaikki muut osa-alueet näyttivät testissä hyvältä, mutta kun lentotunteja tuli yli 30 h vuodessa, hiilijalanjälki nousi yli 10 000 co2e:hen. Tämä ihminen teki siis kuvitteellisesti kaiken muun ns. oikein ilmastonmuutoksen kannalta.

   Siihen ihmiseenkin verrattuna oma hiilijalanjälkeni olisi kahden puolikkaan lapsen hiilikuormalla pienempi.

   En tiedä mitä oikein tarkota typerillä faktoilla, mutta varmasti anonyymius antaa mahdollisuuden kommentoida tässä tapauksessa miten päin tahansa. Oletko siis sitä mieltä, että lapsen hiilijalanjälkikuorma laskeminen on mennyt ihan oikein? Se nimittäin tarkoittaa myös sitä, että Sitran testeillä, ja omien hiilijalanjälkien laskemisilla ei ole mitään arvoa. Sinä olet jonkun lapsi. Minä olen jonkun lapsi. Me saastutamme tämän tutkimuksen mukaan 60 000 c02e vuodessa. Se siitä.

   Hirveän hienoa on kuitenkin se, että teet jo kaikkea muuta ilmaston eteen. Siitä kiittää ihan viimeistän lapset, ja itsekin mieluusti asutan tätä palloa, ja nautin sen kauneudesta. Voi kun vielä useampikin tekisi niin ja ajattelisi omaa kokonaisuuttaan.

   Kannattaa vähän testailla tuota Sitran elämäntapatestiä, ja pyöritellä siinä erilaisia skenaarioita, miten kuormaansa saa kevennettyä. Kannattaa myös ajatuksella miettiä, mistä on saatu lapsen saastuttavuuslukemat, miten loogisia ne on, miten ja minkä takia väestö kasvaa, ja potentiaalisesti myös lukea tuo koko tutkimus, jos suinkin vaan aikaa on.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!