perjantai 8. maaliskuuta 2019

Hei mies, vietetäänkö huomennakin naistenpäivää?


Näin Harri yhdistää huippu-urheilun ja lastenhoidon. 

Timo onnistui läpäisemään lasikaton, ja on nyt suuryrityksen toimitusjohtaja. 

Miesjääkiekon maailmanmestaruus Kanadaan! 

Ahdisteluskandaali töölöläislukiossa! Rehtori: "Tytöt on tyttöjä."


Mikko sai lukea potkuistaan lehdestä: "Asiasta päätettiin naisten saunassa."



Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Ympäri maailman ostetaan miljoonia ruusuja vaimoille, tyttöystäville, naispuolisille kollegoille, respan Sirpalle ja lukemattomille muille, joiden olemassa oloa kunnioitetaan ja joita ilman maailma ei pyörisi. Kunniamerkkejä jaetaan urheille ja esikuviksi nostetuille naisille, ja hetken ajan he ovat maailman huomion ja ihailun keskipisteenä.





Huomenna palaamme takaisin normaaliin päivärutiiniin, emmekä tule lukemaan lehdistä ensimmäistäkään aloituksen mukaista otsikkoa. Sen sijaan kerrotaan, miten perhe antaa voimia naisurheilijalle, miten naisen euro on lähteestä riippuen 76-97 senttiä, ja miksi Julia ei halua luopua ihanasta kashmir-huivistaan. All male panelit jatkavat mietintöjään, miten tasa-arvo toteutuu nykypäivän Suomessa. Ehkä naiset eivät vain halua johtajiksi, ja miten se nyt onnistuisikaan kun ovat niin tunteellisiakin.

Olen kiinnostuneena vuosien saatossa seurannut, miten tasa-arvoasioista keskustellaan somessa. Jos korkeakoulutettu nainen tuo esiin vaikkapa epäterveitä sukupuolirakenteita päättävissä viroissa tai kertoo naisten syrjinnästä työelämässä, niin statukseen ilmestyy monta tykkääjää, joista valtaosa on naisia.





Postaus kerää myös monta kommenttia, joissa kerrotaan että ei se oikeastaan ihan noinkaan ole, ja että tulkinta on itse asiassa väärä.


Ne kommentit tulevat kaikki miehiltä. 



Että kuules nyt tyttö, vaikka oletkin kouluja käynyt ja asiaa tutkinut, niin eiköhän tämä asia nyt kuitenkin ole niin kuin minä olen sen kokenut.

Puhutaan siskojen välisestä solidaarisuudesta, joka varmastikin selittää tykkäykset. Mutta mikä selittää mansplainauksen? Sekö, että miehet nyt vain sattuvat olemaan parempia kokemusasiantuntijoita?






Jossain vaiheessa keskusteluun nostetaan feminismi ja tasa-arvo Suomessa. Rivien välistä huomaa, että ärsyttää kun feministit paasaavat kyllästymiseen saakka siitä, miten naisten asioiden pitäisi olla paremmin kuin miesten. Suomihan on yksi maailman tasa-arvoisimpia maita, ja mihinkä sitä naisasialiikettä tai feminismiä nyt enää tarvitaan, ja onneksi edes #metoo sentään loppui jo.

Esimerkkiä annettiin valtionjohdon ylimmiltä tasoilta jättämällä tasa-arvoasiat pois hallitusohjelmasta, koska tasa-arvoasioiden edistäminen on itsestäänselvyys hallitukselle. Tasa-arvoa edistettiin sellaisella antaumuksella, että jäi huomaamatta miten vaikkapa kilpailukykysopimus iskee kipeimmin matalapalkkaisille, naisvaltaisille aloille.


Vilpitön ilo sopimuksen aikaan saamisesta huipentui kolmen miehen 
keskinäiseen fist bump -performanssiin.


Kahden tyttölapsen vanhempana mietityttää jatkuvasti, että millaiset eväät heille onnistuu antamaan elämään. Löytyykö heille ansaitsemansa paikka maailmassa? Pitäisikö opettaa enemmän kovuutta ja puolensa pitämistä? Sellaista epätyttömäistä käytöstä, tiedättekö.

Ja vaikka opettaisikin, voiko luottaa siihen, että heillä on itsemäärämisoikeus kehoonsa, että heidän mielipiteitään kuunnellaan yhtä paljon kuin poikien, että heille maksetaan oikeudenmukaista palkkaa, että he voivat huoletta viettää aikaa tuttujen miespuolisten ystävien kanssa, ilman pelkoa että jotain tapahtuu, että heistä voi tulla mitä vaan, ilman, että joutuvat tekemään 150% enemmän töitä sukupuolensa takia?






Puoliaan pitävät ja vahvat naiset kuitenkin koetaan helposti hieman yhteistyökyvyttöminä ja hankalina ihmisinä. Ei ollenkaan sellaisina vahvoina johtajina, jollaiseksi vastaavanlaiset luonteenpiirteet omaava mies helpommin päätyy.

Miksi miehille tyypillisellä tavalla käyttäytyvää naista katsotaan paheksuen? Jos tietynlaisella käytöksellä ja luonteenpiirteillä pääsee korkeisiin virkoihin ja positioihin, mutta jota ei naisten toteuttamana katsota hyväksyen, niin olisiko meidän tasa-arvon toteutumisessa kuitenkin rakenteellinen ongelma?


Mistä päästäänkin takaisin siihen F-sanaan. 


Feminismi käsitetään usein naisasialiikkeenä, joka ajaa naisten etuja ja haluaa naisille paremman aseman kuin miehille.

Väärin.

Feminismi on kokoelma liikkeitä, jotka tavoittelevat sukupuolten välistä tasa-arvoa ja altistavat sitä kahlitsevia yhteiskunnallisia rakenteita kriittiselle tarkastelulle. Feminismi tavoittelee yhtäläisiä poliittisia, taloudellisia sekä sosiaalisia oikeuksia naisille ja miehille. Se siis tavoittelee ihan vaan ihmisoikeuksia ihan kaikille.





Feministi ei pyri nostamaan naista miehen yläpuolelle, vaan samalle tasolle.


Uskotko sinä, että miehillä ja naisilla pitäisi olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet?  Jos uskot, olet feministi. 


Naistenpäivä on alunperin perustettu siksi, että silloin nostetaan esiin asioita, joilla parannetaan naisten ja tyttöjen asemaa. Tai oikeammin, jolloin pyritään siihen, että ihmisoikeudet toteutuvat ihan kaikille tällä planeetalla. Sitä ei perustettu siksi, että naiset yhtenä päivänä saisivat suklaata ja ruusuja siksi että heillä sattuu olemaan pimppi.

Kukkia voi ostaa ihan minä tahansa vuoden päivänä ihmiselle, jota sattuu arvostamaan.





Mitäpä jos tänä vuonna jokainen mies kukkien ostamisen sijaan lupaisi tehdä enemmän asioita, jotta edes lapsillemme jäisi tasa-arvoisempi maailma? Jos vaikka aloitettaisiin siitä, että hyväksyttäisiin ne kaikki akateemiset tutkimukset tosiasiaksi siitä, että maailma näyttää naisen ja miehen kokemana erilaiselta?

Jos vaikka jokainen mies lupaa olla raiskaamatta, pahoinpitelemättä ja ahdistelematta? Jos vaikka jokainen mies lupaa kiinnittää huomiota siihen, miten kohtelee naisia ympäristössään, miettii käytöksensä ja päätöstensä vaikutuksia, miettii sanojensa merkitystä?

Jos ruusujen sijaan jokaisella naisella olisi jo heti huomenna tasa-arvoisempi maailma, missä elää.


Minun nimeni on Miika, ja minä olen feministi.





Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!