maanantai 25. helmikuuta 2019

Suomalainen, vaalit ovat tulossa - ja sinun etuoikeutesi on äänestää, vaikka asuisit ulkomailla, tai olisit reissussa!


Suomi tarvitsee sinua. Kyllä, juuri sinua. Koska sinusta on kiinni se, millaiselta Suomi näyttää neljän vuoden kuluttua, kun seuraava kausi on kohta valittavilta kansanedustajilta loppu. Ulkosuomalaisia on sisäministeriön mukaan kokonaiset 1,6 miljoonaa. Se ei ole mikään pieni luku. Ja jokaisella äänellä on merkitys. 

Nyt jos koskaan, on se hetki kun teemme isoja päätöksiä tulevien sukupolvien kannalta. Millaisen maailman jätämme heille, vai jätämmekö sellaista lainkaan?

Vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan olimme Melbournessa. Onneksi, sillä tuolloin pystyimme äänestämään Melbournen Finnish Hallilla, ja ostimme samaan aikaan hieman salmiakkia ja karjalanpiirakoita paikan suomikaupasta. Niitä olikin jo ehtinyt tulla ikävä, viidessä kuukaudessa.


Tänä vuonna olemme kotimatkalla Espanjasta Suomeen kun eduskuntavaalit käydään. Se tarkoittaa sitä, ettemme ihan varmasti tiedä, missä kohti maapalloa ollaan. Suomalaisille on kuitenkin asiat järjestetty todella mallikkaasti, sillä ulkomailla oleskelevilla on useampikin mahdollisuus äänestää, vaikkei Suomessa olisikaan.

Valitse siis tästä mieluisin tapasi.

1. Äänestä ennakkoon!


Ympäri maailmaa on valittu virallisia ennakkoäänestyspaikkoja, jossa voi käydä jättämässä äänensä. Lista niistä löytyy täältä. Sattuneesta syystä, meitä kiinnostaa erityisesti Espanjan paikat, ja ne löytyvät tietysti täältä, klik.

Fuengirolassa virallinen paikka on Los Bolichesin aseman lähellä oleva seurakuntakoti, jonka ennakkoäänestystiedot ovat seuraavat:

Aurinkorannikon seurakuntakoti
Avda. de las Salinas 3 Edif. Detelina, Los Boliches, 29640 Fuengirola
Puh. +34 952 212 435
Avoinna: Klo:
03.04. - 04.04.2019 10:00 - 16:00
05.04. - 05.04.2019 10:00 - 19:00
06.04. - 06.04.2019 10:00 - 16:00

Myös Torremolinoksessa on aurinkorannikkolaisille äänestyspaikka.

Torremolinos
Kymppipaikka /Asociación Finlandesa Costa del Sol
C/ Ramal de los Manantiales 10, , 29620 Torremolinos
Puh. +34 952 212 435
Avoinna: Klo:
03.04. - 06.04.2019 10:00 - 16:00

Tärkeintä, mitä mukaan tarvitset on virallinen henkilöllisyystodistus, ja vankka mielipide ehdokkaasta. Näin kerrotaan vaalisivustolla:

Ota ehdottomasti mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. 
Jos äänestät ennakkoon Suomessa, eikä sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.

Voit ottaa mukaasi myös postitse kotiisi saapuneen ilmoituskortin (ilmoitus äänioikeudesta), mutta voit äänestää myös ilman sitä. Jos äänestät ennakkoon laitoksessa tai ulkomailla, kortti kannattaa ottaa mukaan, koska se nopeuttaa äänestämistä näissä paikoissa. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoituskorttia, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä mistä tahansa maistraatista.

Mukaan saa ottaa myös avustajan, jos ei itse kykene kirjoittamaan kortiin numeroa. Lopusta huolehtivat paikalla olevat vaalivirkailijat, ja äänesi lähtee postilla Suomeen, jossa se lasketaan ennakkoääniin.


2. Kirjeäänestys!


Tämä tapa onkin täysin uusi ulkosuomalaisille. Kaikki eivät asu virallisen äänestyspaikan lähettyvillä, ja näin ollen kirjeäänestys helpottaakin kovasti äänestämistä, kun sen voi tehdä kirjeellä.

Idea on siis, että äänestyslappusi saapuu postitse, täytät laput ja palautat ne samalla tavalla postitse.

Voit tilata erittäin helposti pankkitunnuksillasi äänestyslipukkeen tämän linkin kautta sähköisellä tilauslomakkeella. Samat paperit voi tilata myös sähköpostitse tai ihan tavallisellakin postilla. Lue lisää näistä ohjeista täältä.


Kirjeäänestyksen materiaalien mukana tulee kaikki mahdolliset tiedot miten toimia, joten niitä pitää seurata. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se kuitenkin menee niin, että saatuasi lomakkeet, täytät ne ja lähetät takaisin postilla. Lipukkeiden pitää olla perillä Suomessa viimeistään 12.4.2019.

Kirjeäänestyksestä voit lukea lisää täältä.


Kenellä sitten on äänioikeus?

Lain mukaan jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänioikeutta ei menetä muutoin, kuin luopumalla Suomen kansalaisuudesta. Äänioikeudesta voi lukea lisää täältä.


Äänioikeus ei ole ihan mikään pieni juttu. Maailmassa on liikaa esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun demokratiaa ei toteuteta. Lisäksi vaalivilppi taitaa olla ikävänkin yleistä, myös Suomen naapurimaassa. Onhan se vähän jännää, että Putin valitaan kerta toisensa jälkeen järjettömällä äänienemmistöllä.
Lisäksi haluaisin hirmuisen lämpimästi muistuttaa muutamasta asiasta tässä uudessa maailmassa: erilaisilla tahoilla on haluja vaikuttaa vaalien lopputulokseen. Se on nähty jo globaalissa politiikassa, ja se on jopa todennettu, miten sosiaalisella medialla on ollut huikea vaikutus vaalitaisteluissa. Yrittäkää ihmiset pitää pää kylmänä, kun teidän somekuplaanne ilmestyy erilaisia uutisia, älkääkä uskoko kaikkea mitä luette.

Harrastakaa media- ja lähdekritiikkiä. Ottakaa selvää asioista. Jos esimerkiksi viitataan tutkimustuloksiin, googlettakaa ja tarkistakaa niiden paikkansapitävyys. Miettikää, onko jostain syystä haluttu etsiä tahallaan tietty näkökulma, ja voisiko asia näyttää toisesta näkökulmasta erilaiselta.

Sivistäkää itseänne. Seuratkaa Suomen ja maailman tilannetta. Lukekaa puolueohjelmia. Kysykää ja vaatikaa selkeitä vastauksia.

Ja sitten äänestäkää. Sillä se on todellakin etuoikeus.

Olkoon voima kanssanne.

PS. Huomio myös, että eurovaalit on melkeinpä heti perään toukokuussa, ja sama rumba koskee sitä!
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!